BUZĂU Stinge lumina o oră, ca să arăți că exiști 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Îmi plăceau acele ore cînd se oprea curentul în Buzău. Nu vedeam eu prea bine să-mi fac temele, dar era o anumită atmosferă… misterioasă. Parcă se auzeau altfel țipetele copiilor din fața blocului, parcă aveam tendința să vorbim mai încet în casă. Tata încărca în timpul zilei o baterie de tractor cu ajutorul unui redresor montat în WC-ul mic. De acolo trăsese un fir și țintuise un bec în pragul de sus al ușii de la bucătărie. Dacă voiai lumină, stăteai în bucătărie.

Ceaușescu habar n-avea de Earth Hour, el oprea curentul pentru că i se părea că-l ajută să facă economie la consumul de electricitate. De fapt, acest consum, ca toate resursele din țară, era planificat pe cinci ani.

Acum, Earth Hour este un gest simbolic. Este evident că n-am mai putea salva 100% planeta nici dacă am închide toți lumina timp de oră pe întreg Pămîntul, am ajuns deja prea departe cu mașinile noastre, cu plasticul nostru, cu aruncatul la gunoi al alimentelor neconsumate, cu apa lăsată să curgă. Dar gesturile simbolice trebuie făcute uneori.

Punem mîna la gură cînd căscăm pentru că pe acolo credeau țăranii că intră necuratul, facem parastas pentru că e nevoie de un ritual de trecere, spunem “Da” cînd ne căsătorim pentru că ni se pare că acel cuvînt ne va lega de persoana cealaltă ș.a.m.d.

În 23 martie, de la ora 20.30, și Buzăul închide lumina. Cel puțin Palatul Comunal. S-a mai întîmplat și anul trecut. În acea oră, elevii vor susține un concert de muzică acustică și vor realiza logo-ul evenimentului Earth Hour din lumînări aprinse.

Din comunicat:

Cu ocazia acțiunii globale Earth Hour (Ora Pământului) 2013, Junior Chamber International Buzău dorește să implice comunitatea buzoiană într-o acțiune simbolică, ce are ca scop sensibilizarea oamenilor în legătură cu schimbările climatice.

Similar altor evenimente din țară și din lume, orașul nostru se va alătura acestei inițiative prin stingerea luminilor interioare și exterioare ale Palatului Comunal timp de o oră, între 20:30 și 21:30, în data de 23 martie 2012, simbolizând dedicarea față de soluționarea crizei climatice.

JCI Buzău va organiza un concert de muzică acustică susținut de elevi ai Liceului de Artă „Margareta Sterian” pentru a încuraja tinerii talentați, va realiza logoul proiectului din lumânări și alte activități de informare ce vor face ca orașul Buzău să apară pe harta Earth Hour a lumii, aceste activități fiind susținute de Inspectoratul Școlar Județean Buzău.

Dacă ai drum prin Buzău, treci pe acolo, începînd cu ora 20, să ne cunoaștem și să facem împreună gestul ăsta simbolic! Dacă nu poți veni, stinge lumina măcar puțin acasă, ca să arăți că existi pe Terra.

Mai sunt informații pe Facebook.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “BUZĂU Stinge lumina o oră, ca să arăți că exiști