Clubul de lectură Nemira se încinge


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

A doua ediție a fost mai vie. La asta a contribuit liniștea din mansarda de la Cărturești, unul dintre puținele locuri din Capitală fără muzică de fundal (nu că în celelalte locuri ar fi mereu logic să fie muzică de fundal). Dar cel mai mult au contribuit la impresia asta discuțiile.

După primele 10 minute de vorbire de după concursul trivia, se ajunsese departe. Unii vorbeau de iudaism, alții de islam, unii de marketing exagerat și alții își aminteau litanii. Am uitat să precizez că Dune de Frank Herbert a fost subiectul clubului de lectură Nemira din aprilie.

La fel ca și data trecută, cînd s-a vorbit despre Urzeala tronurilor, am văzut admiratori fanatici ai autorului și tocilari în sensul foarte bun al cuvîntului. Dar a apărut ceva nou, de data asta: nostalgia. Nu eram singurul care venise cu prima ediție a cărții, cea din 1992, în buzunarul gecii sau al pantalonilor. Carte muncită, adnotată de unii dintre noi, cu colțuri îndoite din trei în trei pagini, pentru că mai tot ce citeam din seria scrisă de Herbert ni se părea foarte semnificativ.

Chiar am fost copleșit la un moment dat de avalanșa de detalii pe care și le aminteau colegii de discuție, așa că am mizat tot pe nostalgie. Le-am spus că, pînă la urmă, dincolo de text, rămîne experiența senzorială, rămîne impresia primului contact cu acea carte care a schimbat SF-ul.

Întotdeauna mi s-a părut că începutul cărții surprinde esența întregii, serii, așa că am citit o bucată aseară. Căutați cartea, pentru că acel început conține mamă, fiu, „vrăjitoare”, atmosfera viitoare și multe altele. Bonus: o lampă care plutește deasupra podelei!

Pozele de la întîlnirea de aseară sunt pe Facebook.

Ediția următoare a clubului va fi în 20 mai, tot la ora 19 și tot în mansarda librăriei Cărturești de la Verona. Cartea: Jocul lui Ender de Orson Scott Card. Înscrierile se fac online.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.