NEMIRA + AUDIO Regii nisipurilor – George R.R. Martin 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

În volumul de povestiri Regii nisipurilor, George R.R. Martin creează o lume sumbră, deprimantă dar nu lipsită de speranță. Cartea este dominată de explorări subterane, de lupte între rase, de vanitate și crimă.

Prima povestire, Calea crucii și a dragonului, este o meditație catolică asupra unei noi religii născute pe o altă planetă. Iuda a fost sanctificat și Lukyan Judasson este propovăduitorul Ordinului Sf. Iuda. Investigatorul creștin Damien Har Veris este trimis să stîrpească noua credință, dar este descumpănit cînd află mai multe despre religia bazată pe… minciună.

Și Flori-amare are de-a face cu iluzia și minciuna. Shawn descoperă o lume falsă, prin intermediul vrăjitoriilor. Deși inițial respinge acea lume, ajunge să se obișnuiască și să se adapteze. Revenită în lumea dinainte cunoscută, se simte străină și vrea din nou iluzia, realitatea i se pare nemulțumitoare.

În casa viermelui este poate cea mai sumbră povestire din volum. Este o lume întunecată, la distanță mare sub nivelul solului, populată de creaturi ieșite din rafinări genetice sau din împreunări accidentale. Annelyn este cel care îndrăznește să afle ce este dincolo de spațiul cunoscut. Se călește, experimentează și ajunge în cele din urmă povestitorul propriilor peripeții.

Atmosfera se echilibrează prin textul Prieteni nedespărțiți, unde descoperim o latură romantică a fanteziei lui Martin. Pe o navă cosmică, un înger clonat asistă cu uimire la capturarea umbrelor ce hălăduiesc prin spațiu, creaturi indispensabile pentru oamenii ce vor să devină prieteni nedespărțiți. Sclipitoarele, umbrele și prietenii nedespărțiți trec cu viteze uimitoare pe lîngă nava Caleașca, într-un dans cosmic transpus admirabil în cuvinte de autor.

Orașul de piatră este o povestire plină de suspans, cu acțiunea pe o lume aproape părăsită. Aici nava este Măgarul lui Jamison, iar eroul se numește Holt. El descoperă în subsolurile orașului o lume paralelă în care timpul se scurge mai lent decît la suprafață. Și aici Martin excelează în descrieri ale unor peisaje cosmice, încercînd să creeze liric ideea de viață în acel spațiu unde viața începe să dispară.

Proxeneții viitorului se confruntă în povestirea Doamna-din-stele. Castele și rasele combinate revin aici, textul este foarte dinamic și dominat de scene pline de acțiune și de luptă. Janey vine din cer și Hal o consideră o mană cerească din punct de vedere comercial. Fata se va dovedi cea care-l va izbăvi și-l va reeduca.

Bijuteria volumului este textul Regii nisipurilor. Este o poveste în care vanitatea unui om îl distruge. Simon Kress crede că banii și puterea îl transformă într-un zeu care poate pune stăpînire pe un microcosmos format din creaturile numite regii nisipurilor. Micuțele ființe îi vor lua chipul și asemănarea dar îl vor pedepsi pe cel care se plictisise de bunătate, onoare și politețe în lumea lui.

Iată un fragment audio din acest text:

[soundcloud]https://soundcloud.com/george-hari-popescu/regii-nisipurilor[/soundcloud]

În cartea aceasta, se regăsesc multe nume și motive din opera ulterioară a lui Martin: aici auzim de Erika Stormjones, de Kindiss, aflăm despre Planeta lui Jamison, steaua Finnegan și Înaltul Kavalaan.

Apar obsesiv unele teme precum obiceiurile sexuale pe care Martin le justifică prin tradițiile diverselor popoare descrise în povestiri: să ne amintim aici de ciudatele Adunări din Flori-amare și de Casa plăcerilor din textul În casa viermelui, ca să nu mai vorbim de modul în care sexul este vîndut în povestirea Doamna-din-stele.

Eroii din această carte sunt ezitanți, dar învață să se adapteze, nu sunt violenți dar devin violenți din cauza interacțiunii cu alte rase, trec prin transformări de personalitate radicale. Mi-a plăcut îmbinarea suspansului cu thriller-ul SF și inserarea imaginilor lirice și a descrierilor peisajelor cosmice. Martin se dovedește prin acest volum de povestiri un mînuitor abil al diverselor registre de stil și arată că fantasy-ul poate avea valențe nebănuite cînd este plasat în decoruri demne de acțiuni magistrale și cînd este presărat cu personaje credibile, de care cititorii se pot atașa fără dificultate.

Este cartea lunii septembrie la Clubul de lectură Nemira (înscrieri online).

Regii nisipurilor – George R.R. Martin


Anul apariției la Nemira:
 2010

Colecția: George R. R. Martin, Nautilus SF

Traducerea: Laura Bocancios, Ion Doru Brana, Antuza Genescu, Cătălin Teniță

ISBN: 9786065792180

Nr. de pagini: 384

Cumpără cartea de la:


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “NEMIRA + AUDIO Regii nisipurilor – George R.R. Martin

  • Alexandra

    Incercand sa-mi imaginez viata umana subterana, nu pot simti altceva decat tristete. Oricat de mult mi-ar displacea uratul din omenire sau distrugerea voluntara a naturii, nu as putea trai fara frumos…atat cat a mai ramas din el. Lipsa culorilor, miresmelor si a altor elemente terestre ce ne contureaza viata, ar crea in subteran o fada existenta, lipsita de emotiile pe care le traim pe pamant.

  • Alina

    Umezeală, răcoare și întuneric. O noapte de toamnă fără privilegiile lumii de moderne, lupta pentru supraviețuire cu instrumente rudimentare și marele avantaj – alte condiții de evoluție.

  • Adriana

    Multi dintre noi stiu sa aprecieze privilegiul omenirii de a trai la suprafata pamantului, in mare parte a timpului in siguranta si pace. Ajungi sa cunosti un respect profund chiar si pentru rezistenta unui copacel fata de rautatea si puterea de distrugere a oamenilor care intrec de nenumarate ori pana si cele mai aprige fenomene ale naturii. Pentru ca e clar ca unii oameni se desavarsesc de lungul vietii doar prin forta de distrugere sau, pentru ei, singura dovada a puterii si autoritatii pe care si le asuma. Ar fi un MARE avantaj pentru ideea de viata asa cum o stim, daca acesti oameni, care distrug si infurie natura orbiti de lacomie si ignoranta, sa nu mai aiba de ales. Sa fie nevoiti sa vietuiasca, la fel ca ramele si gandacii, ascunsi de tot ce e mai frumos pe lume, de lumina si de frumusete, in gauri intunecoase si reci. Poate ca, in intunericul absolut, in linistea discordanta cu framantarile lor interioare, izolati si ignorati, ar putea vedea lucrurile altfel pentru prima data in viata lor si poate ca asa ar putea intelege cat de neinsemnati sunt ei in comparatie cu fosta lor stralucitoare superioritate absoluta de la suprafata. Le va fi dor de razele soarelui, de mirosul florilor si de bataia vantului, isi vor dori sa fie mai buni.