CARTE + AUDIO Proiectul Rosie – Graeme Simsion 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Donald din Proiectul Rosie de Graeme Simsion are 39 de ani (spre sfîrșitul cărții va avea 40), este frumos, atletic, doctor la universitate. Gătește, îi plac vinurile bune, ascultă muzică aleasă. Se deplasează cu bicicleta aproape mereu prin oraș. Dar nu are parte de iubire. Nici o femeie nu poate sta cu el. Poate faptul că are unele ticuri și o inabilitate socială să fie problema? Poate programul lui calculat la minut în fiecare zi? Poate mesele standardizate care-l fac să cumpere aceleași ingrediente săptămînal?

Unii ar spune că Don manifestă simptome ale sindromului Asperger: are o inteligență de nivelul geniului, este inovator, nu face aproape niciodată greșeli, învață foarte repede, este creativ, minuțios ș.a.m.d. El nu crede despre el acest lucru, consideră că nu există devieri de la normalitate, ci doar creiere care funcționează diferit. Iar creierul lui nu poate înțelege dragostea, adică o serie de reacții chimice în organism care-l pot determina pe un om să acționeze de multe ori ilogic, irațional, defectuos.

Personajul principal al cărții crede că-și poate găsi o parteneră compatibilă inițiind un proiect de cercetare: Proiectul Soția. Cu ajutorul unui chestionar realizat după cele mai riguroase norme științifice, Don se pune pe căutat și elimină, una cîte una, femeile incompatibile. Ajunge să-și rafineze filtrul atît de mult încît își poate da seama din primele 40 de secunde dacă o femeie este bună pentru a-și petrece viața alături de el sau nu. Într-o zi, în laboratorul său de cercetare, intră Rosie.

Studiu despre amor

Cartea lui Simsion vorbește despre iubire în moduri extrem de diferite față de cele regăsite în alte opere bune ale literaturii de ficțiune. Dragostea este pusă la zid, disecată, analizată bucată cu bucată, comparată, supusă unui chestionar de control, trecută printr-o bibliografie de autori incontestabili, supusă comisiei de etică, dusă în fața decanei universității, în cadrul unui proiect sisific al unui bărbat excepțional. Sunt 270 de pagini în care o mulțime de personaje se învîrt în jurul lui Don. Fiecare are problemele sale, dar ele fac parte din universul personajului principal. Politicos, cu un umor involuntar, ingenuu și copilăros, Don îți va plăcea din primele pagini.

În acest volum, cititorul este rege: vei intra în mintea lui Don. Vei vedea lumea prin ochii lui, vei participa la căutările lui, vei suferi pentru „greșelile” pe care el le face, te vei bucura alături de el, vei mînca homar și vei bea vin pe balcon, vei analiza mostre de ADN pe ascuns în laboratorul universității, vei trece prin transformările prin care trece el. Pentru că aici este cluul: Don se schimbă fără să se schimbe, de fapt. În cadrul procesului de căutare a tatălui biologic al lui Rosie, el învață și greșește, asemeni unui program de computer. Își descoperă o parte a sa pe care nu o poate explica științific: sufletul. Îndrăgostindu-se de Rosie, Don asistă la nașterea sufletului său.

Te vor prinde de la început acțiunea fără stopuri, dialogurile iuți și mai ales ironia scriitorului care se va observa din autoironia personajului principal. Mi-au plăcut listele de reflecție ale lui Don, care apar o dată la vreo 30 de pagini și efortul ieșit din comun pe care-l depune el pentru a se schimba.

Iată un roman remarcabil, cîștigător de Victorian Premier’s Literary Award for an Unpublished Manuscript și tradus în 30 de limbi (felicitări Ioanei Văcărescu pentru traducerea fără cusur în română!), publicat într-o ediție paperback elegantă la Polirom. Mi-ar fi plăcut ca și ediția românească să aibă biciclistul pe copertă.

Fragment audio din carte:

Cumpără cartea de la:


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “CARTE + AUDIO Proiectul Rosie – Graeme Simsion