Serial de văzut: Masters of Sex (SUA, 2013) 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Cum reziști să faci ceea ce-ți place sau ceea ce crezi că are un viitor remarcabil, indiferent de critici, piedici, lipsă de motivare din jur, lipsă de fonduri? William Masters a avut o rețetă. Visul lui a fost să nu rămînă ginecolog, ci să ducă studiile despre sexualitate la nivelul următor, cel neexplorat: să explice cum se întîmplă totul. Aș vrea să vă fac să abandonați, pe la următorul paragraf, primul gînd care v-a venit despre acest serial cînd i-ați văzut titlul.

Serialul Masters of Sex urmărește viața și activitatea doctorului care a revoluționat medicina pentru că a explicat cum se produce atracția, cum se desfășoară relațiile orizontale (sau în alte unghiuri) dintre bărbați și femei, ce e important la nivel fizic și psihic în aceste raporturi, ce putem face pentru a ne înțelege mai bine în această privință. Dr. Masters a scandalizat, a distrus mituri, a continuat să lucreze indiferent de opreliști. Inițial un proiect personal, cercetarea sa despre sexualitatea umană a primit la un moment dat fonduri din partea Universității din Washington. Lucrurile au mers însă ca într-un carusel:

 • Masters nedorit pentru că făcea studii clinice, cu metode inovatoare
 • Masters dorit pentru că aducea pacienți, deci bani, spitalului, deși continua studiile clinice
 • Masters nedorit pentru că a expus totul comunității științifice a universității
 • Masters dorit pentru că…

Dar trebuie să vedeți serialul, nu voi dezvălui aici totul. Doctorul a avut ambiția să nu ia nimic din moravurile societății, din prejudecăți și din studiile anterioare. A vrut să verifice totul după regulile învățate de el în faimoasele instituții de învățămînt nord-americane. Studiile clinice, înregistrarea grafică a datelor, filmarea proceselor și a reacțiilor partenerilor – iată cîteva moduri în care Masters a arătat că cercetarea trebuie aplicată la orice domeniu și că ea trebuie augmentată permanent prin tehnici și gîndiri noi.

Perpetuum mobile

În serial, doctorul american este dorit și nedorit în universitate și în familie. Drama de a nu putea avea copii a soției sale, Libby (Caitlin FitzGerald), se transformă în frustrare și, deci, în motivare în cercetare, pentru doctorul care găsește un sprijin în asistenta lui, Virginia Johnson (Lizzy Caplan). Lipsa unui lucru înseamnă dorința de compensare pentru Masters, cel care, deși crede că dibuiește misterele sexualității umane, se cufundă în lumea magică a emoțiilor. Colaborează cu Virginia, o cunoaște pe Libby, se confruntă permanent cu respingerile. O viață zbuciumată pentru un om care-și urmărește un vis de 20 de ani: să ajute umanitatea să se cunoască mai bine.

  

Despre William Masters puteți citi o mulțime de lucruri online. Serialul este un Mad Men sau un The Newsroom al lumii medicale din SUA anilor 50-60. Atmosfera este creată realist – vă vine să credeți că se fuma la cursuri în universitate sau că se servea Martini înaintea unei sesiuni de comunicări științifice? -, iar decorurile n-au cusur. Sunt replici documentate, rapide și pline de substanță, care te-ar putea face să regreți că n-ai trăit atunci și acolo, cînd se întîmpla ceva revoluționar. Este epoca baby boom, este perioada în care SUA încercau să se debaraseze de fantomele rasiste, xenofobe și misogine, în care egalitatea de șanse era doar un zvon, în care industrializarea producea pasiuni în cuplu și certuri în familie.

L-am remarcat pe Beau Bridges în rolul decanului, cu o excelentă panoplie de stări perfect adecvate personajului său, care ezită între soție și… pasiunea lui ascunsă. Virginia este fata pe care o vei adora în serial dacă ai fost vreodată în situația de a porni de jos și de a lupta să ajungi la un nivel care credeai că ți se cuvine. Libby rămîne fermă pe poziția soției casnice care-și ascunde frustrările de dragul binelui mai mare. Dar sunt multe personaje în care-ți vei regăsi trăsături de caracter, ceea ce face din acest film o creație care să-ți rămînă la suflet.

Serialul Masters of Sex și-a epuizat primul sezon la episodul al 12-lea. Este o poveste despre pionierat, universitate așa cum trebuie ea să fie, cercetare științifică așa cum trebuie ea făcută, iubire așa cum a existat și cum va mai fi și, mai ales, despre pasiune fără zăgazuri.

Foto: IMDB

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “Serial de văzut: Masters of Sex (SUA, 2013)

 • Povestile Mele

  Din punctul meu de vedere (si nu numai al meu, din fericire), este cel mai bun serial nou de anul acesta. Într-un cuvânt, SEDUCATOR.
  Tot din fericire, povestea e reala, iar actorii – extraordinari !
  Bine că povestea (care a debutat la tv la putin timp dupa disparitia fizica a Virginiei Johnson) a fost preluată de un post care nu se sfieste sa spuna multor lucruri pe nume.

  • Lucian

   Povestea nu este 100% reala. Da, este insipirata din realitate, dar mult din ce vedem noi este fictiune. Daca te uiti pana la final la credits o sa vezi ca este un anunt in care zice ca o parte din personaje nu sunt reale – de exemplu, copii lui Masters.