CARTE + AUDIO Eroul discret – Mario Vargas Llosa


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Dacă eram în locul lui Felícito Yanaqué, aș fi plătit mafiei suma lunară cerută, mai ales că nu era o sumă mare pentru profitul companiei de transporturi pe care o conducea. După ce primește prima scrisoare semnată cu desenul unui păianjen, patronul se duce însă la poliție și urmează procedurile legale pentru a da de urma șantajiștilor. În Piura, mafia era ceva nou și poliția provincială aborda cu precauție astfel de amenințări.

Dar personajul principal din cartea “Eroul discret” de Mario Vargas Llosa nu se teme și se ține de un sfat pe care i-l dăduse tatăl lui, acela de a nu ceda niciodată în fața celor care vor bani fără să muncească și care șantajează oamenii care au afaceri cinstite. Felícito este un erou discret, deși tot orașul aude la un moment dat despre problemele lui cu mafia, despre amanta pe care o întreținea de ani buni și despre faptul că însuși fiul lui avea o relație cu aceeași amantă. Este un erou discret pentru familie și pentru el însuși. Își păstrează calmul aparent, deși se liniștește cu adevărat numai atunci cînd o vizitează pe confidenta lui, o clarvăzătoare care ține un magazin în care nu intră niciodată nici un client.

Două povești se întîlnesc

Ca de obicei, povestea romanului se desfășoară pe două planuri. În cel de-al doilea, ne întîlnim cu Rigoberto, Lucrecia și Fonchito. Ismael Carrera, un om de afaceri de succes, îl roagă pe Rigoberto să-i fie martor la căsătoria cu menajera sa, o creolă de care-l despart cîteva zeci de ani. Fiii hrăpăreți ai lui Carrera nu înghit așa ușor schimbarea de stare civilă a tatălui lor și încearcă să anuleze căsătoria. De data aceasta, Rigoberto este eroul discret care pune ordine în lucruri și care-i pune în legătură unii cu alții pe oamenii cheie ai acestei întîmplări.

Cartea mi-a dat senzația unui roman polițist. Acțiunea din oraș se împletește cu dezvăluirile despre cele două familii. În interiorul tramelor, se fac rememorări, se dau explicații, se descriu locuri. Llosa pictează Peru în cuvinte, cu o pană de maestru și reușește să pună în relație trăsăturile de caracter ale personajelor cu decorul și cu specificul social-cultural al locurilor.

Există mai multe conflicte în carte și cele mai multe dintre ele se rezolvă firesc. Llosa pune accent pe frămîntările din casele lui Felícito și Rigoberto, dînd o nuanță de universalitate relațiilor dintre soț și soție și dintre părinți și copii. Elementul străin este Edilberto Torres, un personaj evocat de Fonchito. Băiatul îl vede pe Torres în cele mai neașteptate momente și locuri. Nici la final nu aflăm cine este acest personaj: este o nălucă, un simbol, un om în carne și oase? Aș fi vrut mai multe lămuriri înainte de deznodămînt, pentru că Llosa rezolvă misterul lui Torres în notă anecdotică. Tind să cred că Torres este doar un mijloc folosit de scriitor să-l apropie pe Fonchito de părinții săi și mai ales de tatăl său, cel care suferă de un anumit complex de inferioritate, dar care nu se ferește să-i vorbească despre asta fiului.

Cartea relevă o parte a societății pe care noi, oamenii, am interiorizat-o atît de mult încît nu o mai băgăm în seamă: falsitatea. Ea se observă în comportamentul personajelor, în relațiile dintre ele, în modul în care funcționează instituțiile statului. Llosa nu oferă soluții, deși pomenește de cîteva ori religia ca un mod de salvare și spune că Biblia ar trebui citită de toată lumea, măcar pentru cultura generală, dar și pentru că mulți oameni vorbesc despre ea și folosesc pilde din ea.

Este un roman cu tentă polițistă, o frescă psihologică a unei bucăți din Peru, o carte ce ne amintește de situații asemănătoare prin care am trecut în viață.

Fragment audio:

[soundcloud]https://soundcloud.com/george-hari-popescu/llosa-eroul-discret[/soundcloud]

„Eroul discret“ a apărut în 2013, la Editura Humanitas, iar traducerea a fost realizată de Marin Mălaicu-Hondrari. Mulțumesc, Costin, pentru împrumut!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.