CARTE+AUDIO Caractere atipice – Tom Hanks


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 7 min)

Hai că nu așteptați ca Tom Hanks să și scrie cărți, nu-i așa? Actorul care a fost în filme în diverse situații limite, în personaje de tipul căpitan de vas, pilot de avion, șofer etc. revine acum cu un volum de povestiri… atipice.

Mai întîi o precizare: titlul este un joc de cuvinte, deoarece se referă atît la personalități deosebite, dar și la caracterele diferite tastate de mașinile de scris de pe timpuri. Tom Hanks este colecționar de mașini de scris și aproape în toate povestirile din carte apare o mașină de scris, ori ca accesoriu într-o scenă, ori ca obiect foarte important pentru vreun personaj principal.

Cele peste 400 de pagini ale volumului „Caractere atipice” cuprind proză scurtă de diverse facturi. Deși îți poate părea o carte groasă, este ușor de citit, datorită stilului light al lui Tom Hanks. Povestirile merg de la o proză directă, de tip scenariu de film, pînă la adevărate eseuri sub forma unor articole de presă. Ba chiar cartea conține un adevărat scenariu de film, cu replici și indicații cu tot!

Mi-au plăcut în mod deosebit trei bucăți:

„Trei săptămîni epuizante”

Este povestea scurtă de iubire dintre personajul principal și Anna, o femeie deosebită, dar cam obsedată de stilul de viață „sănătos”. Eroul nostru se îndrăgostește, dar pe parcurs constată că trebuie să se schimbe, să se adapteze la stilul Annei, dacă vrea ca relația lor să dureze.

Este o povestire foarte amuzantă, scrisă într-un ritm alert.

Cînd un bărbat se gîndește la gagică-sa și abia așteaptă să-i povestească cum a alergat 40 de minute, ei bine, prietene, acel bărbat trăiește pe Teritoriul Gagică-sii.
Da. Aveam o gagică. O gagică schimbă un bărbat, de la încălțările în care face sport pînă la cum se tunde (ceea ce Anna a și făcut chiar în ziua următoare, în fața frizerului meu) – transformări de care aveam nevoie. Îmbătat de adrenalina amorului, am alergat mai mult decît putea corpul meu să ducă.

Eroul nostru nu vrea să recunoască de față cu prietenii săi că se află sub papuc, deși relația cu Anna a început doar de cîteva zile. Caracterele atipice ale celor doi nu dau multe șanse de supraviețuire iubirii dintre ei.

„Trecutul este important pentru noi”

Acesta este sloganul din povestirea în stil SF în care o companie oferă celor cu mulți bani excursii în trecut. Dar nu în orice an și în orice decor, ci în anumite situații, pentru care firma plătește o franciză!

Eroul nostru preferă să meargă cu soția lui în 1939, la New York, în timpul Expoziției Mondiale, pentru a explora împreună invențiile expuse și clădirile futuriste de la acea vreme. Soția însă nu este neapărat pasionată de această activitate, așa că, la un moment dat, personajul principal merge singur în trecut.

E o chichiță aici: nu puteai merge de cîte ori voiai înapoi în timp, ci numai dacă organismul era în regulă după revenire. Și încă o limitare: puteai petrece dincolo doar 22 de ore, din care cîteva le dedicai somnului, deoarece acest transfer temporal te epuiza fizic.

Cît de mic părea New Yorkul. Clădirile nu erau deloc înalte, astfel că cerul se deschidea mult mai larg, pe trotuare era loc pentru toată lumea, iar automobilele și taxiurile erau uriașe și atît de încăpătoare. Șoferul taxiului purta cravată și s-a plîns de traficul aglomerat care ducea la Flushing Meadows, dar, dacă ăla se numea ambuteiaj, Bert putea să-l îndure.

Doar că al nostru caracter atipic se îndrăgostește în 1939 de o tînără zărită în mulțime și e cu gîndul numai la următoarea călătorie. Din păcate, ultimul transfer dincolo e cu ghinion…

„Rămîneți cu noi”

Iar acesta este sloganul unui motel din Phrygia, un mic orășel american, în care „aterizează” un bogătan – proprietarul unui lanț de moteluri – și asistenta sa. Cei doi găsesc acolo doi proprietari – soț și soție – foarte calzi și primitori și dornici de discuții.

Povestirea este scrisă ca un scenariu de film, cu descrieri de atmosferă, replici și indicații muzicale. În timp ce citeam textul, am căutat online piesele muzicale sugerate de Hanks și chiar s-au potrivit foarte bine!

CUT TO:
INT. BIROU MOTEL – ACEIAȘI


PRIM-PLAN:
O fotografie decolorată din urmă cu 50 de ani – tinerii Phil și Bea, în exact aceeași postură. În mod evident, modelul pentru panou din vremea cînd a fost construit.
Biroul e curat și comod. F.X.R. analizează poza în timp ce Bea pregătește formularele.


BEA:
Dacă vi se pare că aveți tot locul ăsta la dispoziție, să știți că așa e.


F.X.R.:
Nu prea merge afacerea, nu?


BEA:
De cînd Eisenhower a construit autostrăzile interstatale.


F.X.R.:
De atunci dețineți locul ăsta?


BEA:
Nu chiar. Dar Phil și cu mine suntem aici de cînd Phrygia era o oprire de trei stele cu Autoclubul.

Dintr-una în alta, bogătanul se oferă să cumpere motelul, pentru a-l renova și marketiza mai bine. Totul se aranjează, peste cîteva luni, atît pentru bogătanul în căutarea unei vieți mai simple, cît și pentru asistenta îndrăgostită de un tînăr întîlnit în acel orășel pierdut de lume.


Chiar vă recomand din inimă cartea lui Tom Hanks, pentru că, nu numai că veți descoperi o față a actorului de Oscar pe care n-o știați, dar este și literatură de calitate, care sigur nu vă va plictisi, ba chiar vă va face curioși și vă va amuza!

„Caractere atipice” de Tom Hanks, 2018, Editura Art, 440 de pagini.

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA:


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.