CARTE Magul – W. Somerset Maugham 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Mi-a dat un pic fiori romanul „Magul“ de W. Somerset Maugham. Nu mai citisem de mult un clasic, cu atît mai puțin o carte despre magie, ocultism și alchimie. Spre final, sunt scene destul de șocante pentru o persoană sensibilă și cu imaginație vizuală bogată, dar se poate supraviețui. Numai să nu citiți noaptea.

Este povestea lui Oliver Haddo, un personaj enigmatic de la începutul secolului al XX-lea, care a cochetat cu științele oculte și a produs multă vîlvă la Paris, Londra, Roma și prin alte orașe europene pe unde a hălăduit. Inițial un om amuzant, plin de sine, pedant și pe alocuri vulgar, Haddo devine treptat un personaj malefic, capabil să ia vieți pentru a crea ființe din substanțe chimice, să manipuleze, să hipnotizeze și chiar să se dedubleze. Trupa de „vînători de magi“ formată din Arthur Bourdon, Margaret Dauncey, Susie Boyd și Dr. Porhoët mi-a adus aminte un pic de grupul coalizat împotriva lui Dracula în romanul lui Bram Stoker, prin oscilația între nepricepere în ale magiei negre și hotărîrea de a nu lăsa lucrurile nelămurite.

„Magul“ este o carte plină de mister și suspans, în care tensiunea se acumulează ușor. Am admirat tonul ușor ironic al autorului și m-a ajutat omnisciența lui, pentru că astfel povestea are cursivitate, logică și personaje suficient caracterizate. Această omnisciență îți dă senzația că ești protejat de autor, că el știe ce e mai bine pentru tine, că nu vei avea neplăcerea de a nu înțelege ceva pe măsură ce vei citi. La Jules Verne, pe timpuri, am admirat acest stil, care mergea foarte bine cu explicațiile științifice.

Un alt mare merit al volumului este că el conține o mulțime de povești din istoria alchimiei, ba chiar adevărate portrete de alchimiști celebri. Oliver Haddo, protagonistul cărții, face o carieră în acest domeniu, iar Dr. Porhoët este pasionat de aceste științe și chiar se folosește în mod practic de unele cunoștințe, spre finalul cărții.

Portretul pe care Maugham i-l realizează lui Haddo este acumulat prin detalii, gesturi, conversații, ajungînd să ni-l înfățișeze ca pe o ființă terifiantă, care putea subjuga animale și mai ales persoane.

Vocea lui, pătrunzătoare și melodioasă, se îmbina cu muzicalitatea suavă a cuvintelor, astfel încît Margaret simțea că niciodată pînă atunci nu le înțelesese cu adevărat semnificația divină. Era îmbătată de frumusețea lor. Își dorea ca bărbatul să continue să vorbească, însă nu avea puterea de a rosti vreun cuvînt. Ca și cum el i-ar fi ghicit gîndul, continuă, iar avum vocea lui avea amplitudinea unei orgi auzite din depărtare.

Și pentru ca totul să fie lămurit, la deznodămînt autorul ne oferă și cîteva explicații psihanalitice pentru pasiunea, comportamentul și personalitatea lui Haddo. Deși nu este o carte de mare întindere, acest roman este o lectură agreabilă pentru cititorii interesați de gotic, horror și științe oculte: el oferă atît interacțiuni pline de suspans între personaje, cît și explicații științifice (sau pseudo-științifice), ceea ce transformă această carte într-o mică bijuterie a operei lui Maugham.

„Magul“ de W. Somerset Maugham, 2009, Editura Polirom, trad: Ioana Văcărescu, 272 pp.

Cumpărați cartea de la:


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “CARTE Magul – W. Somerset Maugham

  • Chivu Marinela

    :) “Magul” din roman a avut ca model un individ celebru şi azi, pe care W. Somerset Maugham l-a cunoscut: Alistair Crowley. De aceea romanul este mult mai interesant şi mai important decât o simplă ficţiune.