PLAGIAT Și artiștii copiază cîteodată


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Îmi place să fiu la curent cu ultimele noutăți în materie de plagiat în lume pentru că sunt fascinat de cum funcționează mintea umană: oameni aflați la mii de kilometri depărtare gîndesc la fel, dar nu se cunosc. Creațiile ieșite din mințișoarele lor harnice sunt atît de asemănătoare încît te înduioșează coincidența.

Cu Bieber, Usher și niște anonimi

De ce ți-e frică, nu scapi! Un proces care fusese respins în 2013 din lipsă de fundament este revitalizat în 2015. În cadrul lui, Justin Bieber și Usher plus compozitorii și casa de producție sunt acuzați că au plagiat un pic piesa Somebody To Love a celor de la Copeland. Reclamantul a cerut 10 milioane de dolari despăgubire. Judecătoarea de atunci a respins procesul argumentînd că piesele au unele elemente în comun, dar sunt diferite ca “stare, ton și subiect”. Bag seama că-ți trebuie ceva studii muzicale ca să dai cu ciocanul în sala de tribunal din SUA!

Poftiți aici o comparație între cele două piese:

Deci reîncepe circul într-un proces reîncălzit, deoarece piesa lui Justinel + Usher are “un ritm aproape identic și o melodie izbitor de asemănătoare” cu cea din 2008, potrivit instanței de apel.

Conan O’Brien și poantele de pe Twitter

Un nene îl acuză pe amuzantul om de televiziune că a folosit în emisiunile sale niște glume pe care el le-a publicat pe Twitter. Procesul a fost intentat de Robert Alexander Kaseberg în 22 iulie. Evident, Conan O’Brien și scenariștii lui au negat aceste acuzații. Ce nu înțeleg însă este cum poți nega o realitate demonstrabilă, în era Internetului, cînd aproape nimic nu poate fi ascuns de ochii gloatei.

De exemplu, cu acest tweet își începe O’Brien monologul din clipul următor:

Kaseberg este renumit pe Twitter pentru poantele sale în stil TimesNewRoman și are aproape 1.500 de follower-i. Procesul ăsta e treabă serioasă, dom’le, avînd în vedere că trăim în epoca în care se scot și cărți cu tweet-uri pe post de haik-uri post-moderne!

Tokyo și Liège în răzmeriță

Trecem la alte acuzații: japonezul care a creat logo-ul pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 cică s-ar fi inspirat de la emblema unui teatru din Liège. Kenjiro Sano spune că “T”-ul din creația sa vine de la “Tokyo, team, tomorrow”, iar cercul roșu i-a fost inspirat de emblema din 1964 a Jocurilor Olimpice (și mai e și punctul roșu din steagul Japoniei, a naibii creație artistică!).

Și iată-le. În poza din stînga, belgianul a afișat spre comparație cele două creații. În dreapta, logo-urile pentru Jocurile Olimpice și Jocurile Paralimpice.

Pe de altă parte, emblema teatrului belgian nu este marcă înregistrată, pe cînd logo-ul Jocurilor Olimpice este deja folosit de sponsori, deci e destul de clar cine va cîștiga procesul.

Foto: AAP, Daily MailNews Yahoo

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.