Smartphone-ul pentru tînărul de azi = plăcere, prieten, fericire


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Tinerii de azi nu mai se mai confruntă cu aceleași presiuni sociale ca acum cîțiva ani. Ei nu mai trebuie să fie cool, să aibă o iubită/un iubit, să aibă note bune la școală, să știe limbi străini. Tinerii moderni trebuie doar să fie prezenți non-stop online, cu ajutorul telefonului mobil. Viața nu contează, ceea ce este important este să dea senzația de viață activă, plină de veselie și de întîmplări trepidante.

Frica de a rămîne pe dinafară

No Photo campania It Can Wait - ATTUn studiu recent arată că 70% dintre șoferi folosesc smartphone-ul cînd conduc. Cît despre șoferii tineri, aceștia suferă acut de sindromul Fear Of Missing Out (FOMO). Un alt studiu realizat pe 1.622 de elevi de liceu din SUA arată că tinerii simt presiunea de a răspune imediat la SMS-uri și sunt atenți la notificări atunci cînd sunt la volan.

7 din 10 elevi folosesc telefonul cînd conduc mașina, iar Facebook este aplicația care distrage atenția cel mai mult. În plus față de comportamentul șoferilor mai în vîrstă, cei tineri se uită și la clipuri și își fac poze. Participanții la studiu au mărturisit că dorm între 3 și 6 ore pe noapte și peste jumătate dintre ei au ațipit la volan. Totul pentru a fi prezenți cu un Like, cu o poză, pentru a nu scăpa o bîrfă online, vreun scandal sau vreo țoală nouă.

Există tot mai puțini copii care nu dețin un smartphone. Acesta este unul dintre primele obiecte pe care tinerii le folosesc intens. Nu este posibil să nu ai smartphone. Presiunea socială vine din partea celorlalți copii care au smartphone. Într-un studiu Pew recent, tinerii au spus că SMS-ul este metoda cea mai folosită pentru a intra în contact cu prietenii lor cei mai apropiați. Cam 55% dintre copii interacționează astfel zilnic, pe cînd doar 25% interacționează zilnic față în față, din cauză că n-au smartphone.

More Than Half of Teens Text With Friends Daily

Dacă tot suntem la acest capitol, nu strică să aruncați o privire și pe studiul NetChildren Go Mobile, care are rezultate și din România. Ca exemplu, doar un tabel:

Și știți ce tineri simt „presiunea” cel mai mult? Copiii cu vîrste între 8 și 13 ani, vă dați seama? Cam 41% dintre aceștia spun că este foarte important pentru ei să arate bine online, de aceea își editează selfie-urile înainte de a le publica. Studiul a fost realizat pe cca 6.000 de copii din toată lumea.

A recent study found 41 per cent of children, aged eight to 13, feel pressure to look good online.

Of that, 11 per cent said they edit their photos before posting.

The study conducted by AVG Technologies involved 6,117 worldwide, including 335 Australian adults and 302 Australian children.

Amintirile digitale ale copiilor noștri

În afară de faptul că tinerii sunt lipiți de smartphone, aparatul face parte din viața și amintirile lor. Telefonul înlocuiește cel mai bun prieten și el este cel care oferă tînărului cele mai frumoase experiențe și cele mai bune plăceri. O reclamă a unui producător de snack-uri exemplifică foarte bine acest lucru.

Au fost alese persoane din trei generații și au fost întrebate cum își petreceau timpul cînd erau mici. Dacă cei mai în vîrstă au povestit despre cum culegeau fructe în curte sau alergau cu alți copii, tinerii de azi… Dar mai bine priviți clipul:

Să nu credeți că acești copii nu sunt fericiți, că nu se bucură, că nu interacționează! Ba da, fac toate astea, dar toate aceste gesturi sunt mediate de smartphone. Totul spre mulțumirea părinților, care nu sunt nevoiți să alerge cu ei, să le paseze mingea, să joace ping-pong sau cine știe ce. O familie fericită!

Foto: AT&T

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.