Smartphone-ul ne strică mintea! Ba nu, ne întinerește! Cum este de fapt? 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Cînd am simțit prima oară un răspuns prin vibrații la gestul de apăsare pe ecranul unui smartphone, am tresărit așa de tare încît era să arunc aparatul (destul de scump pentru mine). Nu eram obișnuit să primesc un „feedback haptic” de la un aparat atît de mic, menit să facă altceva decît să mă gîdile la buricele degetelor. Dar asta era demult, tare demult…

Simte-mi display-ul!

O companie mică a scos de curînd un sistem prin care poți simți și vedea texturi din realitate, pe ecranul telefonului. Adică ai putea simți atingerea mătăsii, textura nisipului de pe plajă ș.am.d. Stați așa, că nu merge cu orice smartphone! Compania Tanvas vinde modelul Motorola Moto G cu 2.000 de dolari.

Cum funcționează? Practic, peste ecranul telefonului mai există un strat și o carcasă, totul alimentat din bateria internă. O componentă din carcasă o face pe aceasta să rezoneze la 38,7 KHz, o frecvență ultrasonică ce nu poate fi auzită sau simțită. Algoritmii programului creat de Tanvas analizează imaginea de pe ecran și smartphone-ul calculează unde este poziționat degetul. Aceste date sunt transformate în oscilații ultrasonice care creează iluzia de obiect fizic.

Iată aici o listă de clip-uri despre această întreagă arhitectură hardware-software (și sper că va și înțelege cineva ceva din ele, pentru că eu…):

Smartphone-ul ne strică mintea

Cînd eram mici, părinții ne spuneau să nu mai citim atît, pentru că stricăm mintea (în sensul că, dacă ne obosește tare de tot creierul, ne-am ars!). Astăzi, părinții le cumpără copiilor smartphone-uri pentru a le altera structura Telefonul bananăcreierului. Așa spune un studiu recent. Vreo 15 minute de vorbit la telefon ne expun la radiații nocive, care interferează cu activitatea creierului și care pot afecta cogniția, starea și comportamentul. Dar facem acest compromis zilnic, nu-i așa?

Să ne liniștim însă: este doar un simplu studiu clinic, realizat pe 31 de femei (nu m-am prins de ce doar femei…). Telefonul le-a fost atașat de ureche în unele zile și de piept în altele (aha, acum m-am prins!) și le-au fost înregistrate radiațiile. Efectele sunt mai grave în cazul telefoanelor 4G, acum în ascensiune. Dar să nu intrăm în panică deoarece, deși majoritatea studiilor spun că smartphone-ul este nociv pentru organism, există studii care spun că acesta nu are implicații negative. Aceste din urmă studii sunt finanțate de companiile de telecomunicații.

Smartphone-ul ne întinerește

Telefonul te menține tînăr

Studiul care spune că telefonul este benefic pentru om intră probabil în a doua categorie de care spuneam mai sus. Autorii lucrării „Smarter every day: The deceleration of population ageing in terms of cognition” au analizat

mai multe teste de inteligență realizate de persoane de peste 50 de ani în anul 2006 și în 2012. Ei au constatat că eșantionul de subiecți din 2012 avea o funcționare cognitivă echivalentă cu cea a oamenilor cu 4-8 ani mai puțin. Așa au ajuns ei la concluzia că smartphone-urile și laptop-urile i-au ajutat să întinerească.

Cică suntem norocoși că suntem înghesuiți de tehnologie. Viața în era Google te face să rămîi deștept mai mult timp, pentru că poți găsi orice informație care-ți trebuie și chiar actul de a o căuta îți ține creierul în funcțiune. Odă smartphone-ului etern!

 

Foto: Bark (Flickr), Wikimedia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “Smartphone-ul ne strică mintea! Ba nu, ne întinerește! Cum este de fapt?

  • krossfire

    Trecand peste inovatia prezentata si peste studiu, problema ramane in continuare cautarea de scuze pentru lipsa de educatie. Tinerii sunt „asa” pentru ca „Internet, smartphone-uri, cluburi si lipsa de sport”, nu pentru ca oamenii care ar trebui sa se ocupe de ei (parintii, in special) sunt prea ocupati pentru a-i mai intreba ce mai fac :)