SMARTPHONE Cu telefonul la WC, răbdarea noastră digitală, gurile de canal neacoperite


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Tu ce faci cînd sună telefonul în timpul unei ieșiri în grup, eventual chiar cînd iubita ta spune un banc? Răspunzi? Dar pe stradă, răspunzi la telefon sau suni pe cineva? Și cum procedezi cînd ești la WC, răspunzi sau îl lași să sune? Toate aceste lucruri țin de eticheta omului digital. Dacă pînă acum acum se vorbea de netiquette, cum s-ar numi eticheta folosirii smartphone-ului?

American să fii, smartphone să ai

Americanii știu că nu e politicos să vorbească în neștire la telefon, mai ales în public, dar tot fac asta. Asta spune un studiu recent realizat de Pew. Cercetarea a fost realizată pe aprox. 3.200 de persoane. Cam 92% dintre americani au un telefon mobil și peste 75% dintre aceștia nu-și închid niciodată smartphone-ul.

Micuțul aparat a schimbat comportamentul oamenilor: la teatru și cinema, la mall, la întîlniri de afaceri, în familie. Am mai scris aici de curînd despre faptul că mulți copii se simt neglijați cînd părinții lor sunt mai concentrați pe ecrane decît pe creșterea plozilor. În locurile publice, părerile sunt împărțite:

Folosirea telefonului mobil în public

Folosirea telefonului mobil în public - scopuri

Îngrijorător este că vreo 89% dintre cei întrebați au spus că au folosit telefonul în cadrul socializărilor recente. Apropo, ați observat că oamenii nici nu se mai scuză acum cînd răspund la telefon în timp ce le vorbești? Și nici cînd se părăsesc masa pentru a merge la toaletă? Vă recomand studiul Pew, e revigorant.

Ai grijă pe unde calci!

Am văzut de curînd o serie de clipuri video realizate la comanda Asociației pentru Tehnologie și Internet, despre Pieton cu smartphonefolosirea tehnologiei și viața privată. Într-unul dintre filmulețe, un tînăr pică într-un canal pentru că e absorbit de ecrănuț și nu observă că acea gură de canal nu are capacul pus. Ei bine, asta chiar începe să devină o problemă de securitate personală, poate la fel de importantă ca folosirea smartphone-ului la volan!

În raportul Everyone Walks: Understanding and Addressing Pedestrian Safety, se arată că se înmulțesc accidentele provocate de folosirea telefonului în timpul mersului. Prin unele părți ale lumii, s-au creat chiar piste pentru cei care stau cu ochii în ecran în timp ce merg și s-a demonstrat deja că oamenii își adaptează mersul atunci cînd țin în mînă pe stradă micuțul aparat.

În raportul de care spuneam mai sus, se arată că, în 2004, doar 1% dintre pietoni au murit din cauza folosirii telefonului mobil; în 2010, numărul lor a ajuns la 3,5%. Numărul celor răniți s-a dublat, din 2005 în 2010.

Gadget-ul separării noastre

Pe panta mai serioasă, e la mintea cocoșului că folosirea intensă a telefonului mobil poate distruge relațiile și comunicarea în familie sau în grup, nu-i așa? Dar cînd concluzia vine de la Sherry Turkle, o specialistă în „sociologia digitală”, parcă are mai multă greutate. Noua sa carte se bazează pe observații făcute la Massachussetts Institute of Technology. Autoarea a constatat o scădere treptată a empatiei la studenți, din cauza folosirii în exces a tehologiei. Cu alte cuvinte, smartphone-ul ne transformă în zombie.

Turkle a mai constatat că nici răbdare nu mai avem, în ultimii ani, vrem totul pe loc, cît mai la îndemînă. Apropo, cînd vă adunați la cineva la masă, unde puneți telefoanele? Dar televizorul e deschis?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.