SMARTPHONE Nomofobia, telefonul și avionul


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Uneori, în mijloacele de transport, încerc să-mi imaginez cum ar fi să fiu o muscă hălăduind pe deasupra capetelor plecate. Zeci de oameni supuși de un obiect lucios care emite lumină albastră, deci zeci de creștete pe care aș putea ateriza și…

Zeul invizibil cu colțuri rotunjite

Un fotograf nu a folosit magia editării foto pentru a scoate aparatele din imaginile sale, ci le-a luat pur și simplu din mîinile oamenilor și apoi a apăsat pe declanșator.

Eric Pickersgill spune:

We have learned to read the expression of the body while someone is consuming a device and when those signifiers are activated it is as if the device can be seen taking physical form without the object being present.

A ieșit seria Removed, care arată cît de ridicolă e rasa umană zgîindu-se la ceva ce nu există, dar care le atrage atît de mult atenția.

FOMO și nomofobia, noile plăgi deschise ale omenirii

De Fear of Missing Out (FOMO) ați mai auzit, nu-i așa? Este acea anxietate care se instalează cînd nu ai conexiune la Internet aproape, cînd ți se pare că se întîmplă tot felul de lucruri importante fără tine. Ei bine, noutatea este nomofobia, care ar veni de la „no mobile phobia”, adică o grijă constantă de a avea mobilul alături. Știți sentimentul, nu? Vi se pare că ați auzit o sonerie de apel, vă pipăiți buzunarul periodic, scoateți mobilul numai pentru a vă uita dacă nu ați ratat un apel, un SMS, o notificare de la Facebook.

Deștepții oameni de știință au constatat că, cu cît suntem mai dependenți de mobil pentru a afla diverse lucruri, cu atît suntem mai puțin motivați să învățăm lucruri noi. Dacă tot avem micuțul conectat la net în buzunar, de ce să ne mai informăm în mod voluntar (pull media, în loc de push media)? La Iowa State University, nomofobia a fost studiată un pic, citiți mai multe aici.

Și dacă vrei să abții de la a te uita la telefon la fiecare 30 de secunde, există soluții practice:

Foto: Purple Cover pe FB

Sigur, deja nu mai trebuie demonstrat că folosirea în exces a tehnologiei ne prostește. Procesul poate fi intuit cu ușurință, dar parcă e mai autoritară opinia unor oameni de știință, cum sunt cei de la Kent State University:

Members of the high-use group experienced significantly more „leisure distress” than those with low smartphone use (an average of about 3 hours per day). „Leisure distress” is defined as feeling anxious, stressed or uptight during one’s free time.

Cu alte cuvinte, cu cît stai mai mult cu ochii beliți în ecran, cu atît simți mai puțină plăcere. Nu mai zic cît de mult îți afectează somnul!

Instrucțiuni de scăpat telefonul pe jos

În acest clip bine și migălos făcut de la KLM, sunt tradiționalele instrucțiuni de siguranță care se oferă pasagerilor în avioane. În afară de celebrul „puneți mobilul pe flight” (acum cîțiva ani, trebuie să-l închidem), ni se mai spune că, dacă prin absurd scăpăm smartphone-ul pe jos, trebuie să chemăm un însoțitor de zbor ca să ni-l ridice.

Imaginea stewardesei care se prosternează la micuțul aparat este iconică pentru această epocă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.