Noul autism al omului cu smartphone: privirea în jos, arătătorul pe ecran, mersul șovăitor


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Pentru cyborg-ul de astăzi, telefonul mobil este prelungirea creierului (ba uneori chiar îl înlocuiește pe acesta). O singură mînă este necesară pentru a intra în contact cu lumea, pentru a avea senzația de comunicare, de Cum folosesc romanii telefonul mobilinformare și de distracție. Importanța smartphone-ului pentru omul modern a fost evidențiată de curînd în studiul „Internetul mobil în viața de zi cu zi”, realizat de IQS Online pentru Google, în luna mai 2015, pe un eșantion de 800 de utilizatori de Internet mobil, cu vîrsta de peste 15 ani, din România, Ungaria, Cehia și Slovacia.

În loc de întins și căscat

Dacă acum cîțiva ani, înainte să ne ridicăm din pat, căscam și ne întindeam oasele și ne gîndeam cîteva secunde la nemurirea sufletului, astăzi întinsul se face pentru a lua în mîini telefonul de pe noptieră și căscatul se transformă în gura căscată de uimire la vederea pozelor de pe FB cu tipa aia în bikini (e sezonul vacanțelor, deh).

Aproape 60% dintre utilizatorii de Internet mobil fac acest lucru dimineaţă, până să plece de acasă. Mai mult, o treime îşi verifică smartphone-ul imediat după ce se trezesc. (Hotnews)

Cam jumătate dintre cei chestionați își verifică telefonul de cîteva ori pe zi. Să fim serioși însă, este clar că-l verificăm la cîteva minute, poate chiar stăm tot timpul cu ochii zgîiți la el, de teamă să nu pierdem ceva important. Teama de „a fi lăsat pe dinafară”, adică sindromul Fear of Missing Out (FOMO) se manifestă mai ales în vacanță, cînd considerăm că este bine să lăsăm la o parte tehnologia (dar evident că nu facem asta).

Smartphone-ul este întotdeauna uşor accesibil: majoritatea îl ţin în buzunar sau în geantă (54%) sau la îndemână (42%) – pe birou sau pe masa pe care mănâncă. 51% dintre respondenţi verifică orice notificare a telefonului sau, dacă nu pe toate, cel puţin pe cele mai importante (44%).

Telefonul nu este lăsat deoparte niciodată, el face parte din ființa noastră. Ba chiar am ajuns să ne îmbrăcăm cu haine care permit strecurarea telefonului undeva într-un buzunar. Dacă nu se poate altfel, îl vom ține în mînă, ca înlocuitor al poșetei sau al brățării norocoase.

Mutații genetice: mersul adaptat, degetul mărit

Și dacă smartphone-ul ne conduce viața, trebuie să-i aducem tribut: ne-am adaptat mersul pe stradă și ni se va mări degetul arătător, în viitor.

Piste pentru telefoniști în ChinaUn studiu nou spune că oamenii de azi își adaptează mersul pe jos, pentru a evita accidentele atunci cînd stau cu nasul în telefon. Oamenii și-au redus lungimea și frecvența pașilor, dar și timpul în care ambele picioare sunt în contact cu solul. Studiul a fost realizat de universitățile Bath și Texas, pe 30 de subiecți, cu vîrsta între 18 și 50 de ani.

S-a constatat că oamenii care butonează telefonul petrec mai mult timp pentru a încheia un traseu decît cei care nu au smartphone-ul în față cînd merg. Un efect al acestui mod de a păși este deformarea posturii și a coloanei vertebrale.

Poate că în curînd pistele pentru „telefoniști” nu vor mai fi doar glume, așa cum au fost cele trasate în Anvers și în Chongqing, ci chiar vor exista pe străzi trotuare pentru dependenții de ecrănuț.

Din cauza smartphone-ului, devenim dilii

Efectele telefonului inteligent asupra omului se fac simțite și la nivel psihic. Din cauza dependenței de smartphone, părinții își neglijează copiii, nu le mai transmit și nu le mai percep Copiii si smartphone-ulemoțiile, iar acest lucru poate cauza probleme mentale la cei mici.

Copiii au spus că se simt triști cînd părinții lor acordă mai multă atenție telefoanelor decît lor. Un studiu realizat de AVG/Location Labs arată că o treime dintre copii consideră că părinții lor petrec la fel de mult (sau mai mult) timp cu telefoanele lor decît cu ei. Unii spun (32% dintre copii) că se simt neimportanți cînd părinții lor sunt aborbiți de ecranul telefonului, iar 54% dintre micuți apreciază că părinții își verifică prea des mobilul.

Psihologii spun că nu trebuie abandonată tehnologia, dar trebuie create momente dedicate exclusiv copiilor. Altfel, copiii vor imita comportamentul părinților și, la maturitate, vor avea probleme emoționale, sociale și intelectuale (aici, mai ales imposibilitatea de a se concentra mai mult de cîteva minute).

Foto: studiu IQS Online, The Guardian, AVG

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.