E-COMMERCE Punem sau nu punem link-ul spre sistemul european de litigii?


De curând, s-a creat vâlvă în jurul unei noi obligații de a insera un link pe site-ul unui magazin de comerț electronic către sistemul online european de soluționare a litigiilor – SOL. În acest solutionare online litigiisens, este invocat art. 14 din Regulamentul (UE) nr. 524/2013 (consultați textul integral al modalității de punere în aplicare a acestui regulament). Regulamentul european a fost publicat în vara lui 2015 şi a intrat în vigoare în 9 ianuarie 2016. Ca atare, magazinele care nu pun acel link pe prima pagină ar fi pasibile de amendă (cf. art 32 e) din OG 38/2015).

Dar nu este așa de simplu…

Lucrurile sunt puțin mai complicate, deoarece chiar pe prima pagină a site-ului cu pricina este precizat în mod clar că acest sistem încă nu este funcțional în România:

“Sistemul nu conține în prezent entități de soluționare pentru anumite sectoare și pentru următoarele țări: Croația, Germania, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, România, Slovenia, Spania. Prin urmare, este posibil să nu puteți utiliza acest site pentru a soluționa un litigiu cu un comerciant care are sediul într-una dintre aceste țări.”

Ca atare, un magazin online din România care nu afișează link-ul spre site nu ar putea fi amendat pentru că nu respectă ceva ce nu poate respecta din motive tehnice.  

Citiți tot articolul la Trusted.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *