CARTE Bacalaureat – Ovidiu Eftimie


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Umorul lui Ovidiu Eftimie, din romanul “Arhanghelul Raul”, nu a fost o întîmplare. Tînărul autor de “SF românesc” a comis-o din nou, cu “Bacalaureat”!

De data asta, localitatea Cornești este amenințată de un atac incredibil de puternic al hypercalacilor, cei care nu-i prea aveau la suflet pe exmeci, aceștia din urmă fiind un fel de aliați ai românilor (sau pămîntenilor în general, pentru că și în acest volum se pare că românii sunt stăpînii universului). Poate vă întrebați ce doreau de la mica localitate teribilii alieni? Ei bine, ei erau interesați de acapararea întregii cantități de substanță P., un combustibil rar, dar necesar pentru lungile și obositoarele călătorii intergalactice.

De la parizerul care crește în peșteri ca stalactitele la un Logan modificat în așa fel încît să facă față atacurilor OZN-urilor, de la un polițist superdotat intelectual la un țigan cu puteri nebănuite, avem și în “Bacalaureat” destule elemente psihedelice încît să ne distrăm cum trebuie citind textul. Este o carte scurtă, dar intensă. Capitolele poartă denumiri de probe de bacalaureat, ici-colo avem înjurături neaoșe, de niciunde aterizează un fragment în maghiară (netradus prin vreo notă de subsol)… Ce mai, stilul lui Eftimie lovește din nou!

Volumul este dominat de dialoguri iuți, cu replici scurte, dar Eftimie ne oferă din loc în loc și scurte “fișe monografice” despre oamenii, locurile și obiceiurile care creează atmosfera post-mioritică în care se desfășoară acțiunea cărții.

Autorul reușește să lege cu ușurință pastile de umor neaoș, fără să neglijeze aluziile la apucăturile de pe-ale noastre meleaguri. Astfel, avem polițiști obișnuiți să tragă la măsea în timpul serviciului și care se fofilează pe lîngă sarcinile de muncă, avem un primar care fură cel mai mult dintre toți cei din localitate, avem și înalți demnitari care sunt de fapt ofițeri SRI sub acoperire, sunt și țigani care nu se sfiesc să taie carcase de nave extraterestre pentru a le vinde la fier vechi ș.a.m.d.

Dincolo de mișto-ul permanent, Eftimie și-a croit un stil anume și sper să mai avem parte de măcar încă un volum în care să descoperim și alți “super-eroi” români, care, deși au apucăturile specifice acestei zone geografice, reușesc să iasă din cele mai grele situații, cu glume, zîmbete și un defetism inconfundabil.

“Bacalaureat” de Ovidiu Eftimie, 2017, Editura Nemira, 154 de pagini.

Cumpărați cartea de la:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.