CARTE Top 5 pe 2016 (și tot atîtea sugestii de lectură) 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 8 min)

Stagiul la Parlamentul European m-a ținut un pic departe de cărți în acest an, dar am recuperat mai ales în ultima parte a lui 2016, așa că vă ofer 5 sugestii, cu o foarte scurtă motivație la fiecare.


Fata din tren - Paula Hawkins - coperta5. „Fata din tren” de Paula Hawkins, 2015

Cartea a devenit în 2016 mai populară datorită filmului inspirat de volum. Am plasat-o în top pentru că oferă suspans, te pune să te gîndești, te ține în priză.

O fată dispare în mod misterios și despre ea aflăm noi (și cei apropiați ei) tot felul de lucruri bizare. Detaliile despre viața ei privată, despre familie și relația extraconjugală se adaugă în memoria cititorului ca piesele de puzzle pe masă. Cu cît citești, cu atît mai mult pare că totul ți se clarifică în minte și simți nevoia să ajungi cît mai repede la deznodămînt.

I feel uneasy. I walk around the house; I can’t settle, I feel as though someone else has been here while I was sleeping. There’s nothing out of place, but the house feels different, as though things have been touched, subtly shifted out of place, and as I walk around I feel as though there’s someone else here, always just out of my line of sight. I check the French doors to the garden three times, but they’re locked. I can’t wait for Scott to get home. I need him.

Citește recenzia cărții și ascultă un fragment


ovidiu-eftimie-arhanghelul-raul-coperta4. „Arhanghelul Raul” de Ovidiu Eftimie, 2016

Un SF umoristic profund românesc, de la un autor obișnuit să iște glume online. Am plasat-o în top pentru că Eftimie are un umor decent, face poante fine și surprinde prin spiritul mioritic al ironiei.

În această carte, arhanghelul Raul este un hipster care lucra în publicitate și care a murit subit și a adus în Iad; controlorii de tren fac parte dintr-o organizație secretă; la Teiuș este o gaură temporală; gara din Brașov este singurul punct fix din univers; tot la gara din Brașov, servește la bar Dumnezeu, iar acesta este o ea și-l cheamă Maria; la Pașcani este un institut de cercetări paranormale.

– Vezi, blebedocule, cum credeţi toţi că şcoala e inutilă! Na, acum nu ţi-ai fi dorit să ştii ceva matematică superioară, fizică einsteiniană, lucruri de bază care se învaţă în liceu? Înţelegeai şi tu una-alta, continuă tăios doamna directoare adjunctă. Ne-am sacrificat pentru voi, indolenţilor, şi pentru ce? Pentru nimic? Vine Apocalipsa şi voi nu ştiţi de unde să luați de coadă o mică spărtură în continuumul spaţiu-timp!

Citește recenzia cărții


O săptămînă în decembrie - Sebastian Faulks - coperta3. „O săptămînă în decembrie” de Sebastian Faulks, 2012

Viața mai multor personaje într-o lume modernă amenințată de teorism. Am plasat-o în top pentru că nu teroristul este personajul principal și viețile celorlalți nu sunt date peste cap de acest flagel al societății de azi.

Volumul este asemeni unei crestomații universitare. La fiecare pas, avem o lecție de cultură, religie, filosofie, etică, lingvistică și tot ce vă mai trece prin cap. Cele 7 zile în care se petrece acțiunea sunt pentru autor un prilej să-și etaleze cunoștințele, documentarea, erudiția.

Hassan îşi amintea cum intrase în Franţa, cu maşina părinţilor săi, pe când avea opt sau nouă ani, iar materialismul hidos al compatrioţilor săi şi aplecarea lor către beţie nu-l deranjaseră în mod deosebit. Acum, tot ce vedea confirma spusele Profetului. Fiecare cuvânt sau acţiune grosieră a celor din jur îi întărea convingerea că, dintre toţi cei aflaţi pe feribot, numai el avea acces la adevăr. Era pasionant să vadă cum totul – fiecare detaliu, fiecare observaţie – îi confirma convingerile. Era aproape ca şi când ar fi fost îndrăgostit – sau aşa îşi imagina el.

Citește recenzia cărții și ascultă un fragment


Și eu am trăit în comunism - coperta2. „Și eu am trăit în comunism” de Ioana Pârvulescu, 2015

Poate sunt subiectiv, dar această carte se distinge printre cele despre comunism pe care le-am citit pînă acum. Am plasat-o în top pentru că este variată, poveștile sunt din diverse registre și din paginile ei reiese o anumită nostalgie universală pentru românii care-și amintesc de acele vremuri.

Textele sunt semnate cu inițiale, iar la final avem și numele complete ale povestitorilor, printre care-i regăsim pe Patapievici, Dan C. Mihăilescu, Liiceanu și alți oameni de bine. Dar, după cum spune editoarea Ioana Pârvulescu…

Autorul acestui volum e colectiv. Oameni de toate vârstele şi profesiile, din toată România, femei şi bărbaţi care, în majoritate, nu se cunosc între ei (în orice caz, în timpul comunismului nu se cunoşteau între ei). Cea mai tânără persoană participantă la carte este născută în 1981, are aşadar 34 de ani, iar decana de vârstă, născută în 1923, a împlinit 92 de ani. Se acoperă astfel un arc de timp de vreo 60 de ani. Fiecare participant a venit cu zi de zi-ul lui.

Citește recenzia cărții și ascultă un fragment


1. „Un motan pe nume Bob” + „Lumea văzută de Bob” de James Bowen, 2014/2016

un-motan-pe-nume-bob-copertalumea-vazuta-de-bob-copertaȘi aceste două cărți au devenit mai populare de curînd, de cînd s-a lansat filmul. Am plasat-o în top pentru că este povestea candidă a două destine – al unui om și al unui animal – care s-au legat iremediabil, așa cum a dorit soarta.

Cu ajutorul motanului Bob, James începe să primească mai mulți bani cîntînd pe străzile din Londra și vînzînd revista The Big Issue, publicația celor care nu au domiciliu fix. Bob l-a învățat pe om ce înseamnă bunătatea, lupta pentru supraviețuire, grija. Autorul spune că motanul a fost farul lui călăuzitor în drumul către abandonarea totală a drogurilor. Iar tînărul invizibil înainte a devenit treptat “stăpînul lui Bob”.

În mod obişnuit, nimeni nu se uita în ochii mei, nu mi se arunca nici măcar o privire. Nu eram decât un cântăreţ de pe stradă şi ne aflam în Londra. Practic nu existam. Eram o persoană de ocolit, ba chiar lumea se ţinea departe de mine. Dar, mergând pe Neal Street în după-amiaza aceea, aproape fiecare persoană pe lângă care treceam se uita la mine. Sau, mai exact, se uita la Bob.

Citește recenzia cărților


::: Citiți și alte recenzii de carte :::

Voi ce-ați mai citit în 2016?


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “CARTE Top 5 pe 2016 (și tot atîtea sugestii de lectură)

  • krossfire

    Ehh, am prins doua carti din lista. Sper ca la anu’ o sa am la randu-mi un top mai sanatos (anul asta s-a imbinat lipsa de timp cu lipsa de timp pentru beletristica, fapt care nu m-a incantat mai deloc) :)

    • George Hari Popescu Autor articol

      Care sunt cele două cărți? Eu cred că mi-am luat porția de carte științifică și profesională, așa că-mi permit excentricități.