Cum a fost la Creative Commons Global Summit 2017


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

„Creative Commons 2017 Global Summit: Sharing and the Commons: What’s Next” a fost întâlnirea de la Toronto (28-30 aprilie) a peste 400 de oameni implicați în mișcarea Creative Commons (CC) în diverse moduri: afiliați, organizații partenere, instituții educaționale, avocați etc.

Licențele deschise ajung mainstream

În prima zi a evenimentului, Deborah Matthews, viceprim-ministrul provinciei Ontario și responsabilă cu guvernarea digitală, a apreciat cultura deschiderii pe care o promovează Creative Commons în lume și a accentuat faptul că, pentru guvernul din Ontario, dar și pentru cel federal, accesul la informație, transparența și datele deschise sunt principii de bază de guvernare. În acest sens, a anunțat că se va lansa în curând o bibliotecă digitală de manuale școlare în Ontario; colecția a ajuns deja la 180 de cărți.

Creative Commons Global Summit 2017 - Day 1

Raportul Creative Commons 2016: mai multe opere, mai multe inițiative

La summit, a fost lansat raportul “State of the Commons 2016”, cu cifre remarcabile: există în lume peste 1,2 miliarde de opere licențiate prin CC, iar 65% dintre ele sunt plasate în domeniul “cultură liberă” (licențe care permit modificarea și comercializarea operelor respective). Anul trecut, Metropolitan Museum of Art din New York a plasat 350.000 de opere în domeniul public, aceasta fiind cea mai mare utilizare din lume a licenței CC0 (PD – Public Domain).

Printre inițiativele din 2016, se află:

  • întâlnirea organizată de Freeharmonic Orchestra (12 muzicieni) într-o cameră virtuală de la Feemusicarchive.org/, cu scopul de a produce cel mai colaborativ album de muzică;
  • Multimedia Commons Initiative, un proiect dezvoltat de Flickr, prin care cercetători din toată lumea pot utiliza liber 100 de milioane de imagini și metadatele aferente, pentru a dezvolta noi aplicații și a studia interacțiunile oamenilor cu locurile fizice.

De asemenea, British Museum a oferit în mod public 128 de modele de sculpturi din Roma și Egiptul antic, pe platforma 3D de sharing 3D Sketchfab.

Consultați raportul interactiv complet la https://stateof.creativecommons.org/.

Creative Commons Global Summit 2017. Toronto

Cartea „Made with Creative Commons”

Volumul tocmai a ieșit de sub tipar și a fost lansat la summit. Puteți găsi două exemplare ale cărții, pentru consultare, la ApTI Digital Hub. Volumul vă poate ajuta să înțelegeți mai bine cum puteți folosi licențele CC, mai ales dacă sunteți artiști, creatori, persoane care publică periodic online și offline conținut original. Am scris separat despre carte pe acest blog.

Despre ce am mai aflat la CC Summit 2017, citiți pe pe site-ul ApTI.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.