N-ai auzit de licențele Creative Commons? Atunci poveștile din această carte GRATUITĂ te vor ajuta să le înțelegi mai bine!


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Acest blog este licențiat prin Creative Commons, licență de tip Atribuire–Distribuire în Condiţii Identice – BY-SA. Asta înseamnă că, fără să-mi mai ceri voie, poți folosi cum dorești conținutul de aici, chiar și în scop comercial și poți porni de la el pentru a face opere derivate. Deci, poți copia conținutul și-l poți distribui oriunde dorești; tot ce trebuie să faci este să mă citezi și să pui un link spre acest blog și să distribui noul conținut în aceleași condiții.

Cam asta este filosofia licențelor Creative Commons, o modalitate de a pune conținutul digital la dispoziția tuturor. Așa ai acces gratuit și liber la milioane de creații: texte, cărți, imagini, clipuri video etc. (poți începe căutarea de aici). Mai multe companii mari precum Youtube și Flickr îți permit să-ți licențiezi conținutul prin Creative Commons. De exemplu, cînd încarci un clip la Youtube, poți alege licența CC în loc de licența tradițională și astfel pui la dispoziția tuturor un clip; oamenii îl pot refolosi, traduce… Iată, de exemplu, un clip pe care l-am preluat în contul meu și căruia i-am adăugat traducerea în română:

Sau poți beneficia de vreo 5.000 de fotografii din seria „Bucureștiul meu drag”, pe care le poți folosi și în scop comercial, grație licenței CC de tip BY-SA.

Licențele CC nu se substituie dreptului de autor din legislația națională, ci se adaugă la acesta. Licențele CC au ajuns la versiunea 4.0 și, pentru prima oară, sunt în lucru traduceri oficiale ale acestora.

De cîteva luni, sunt implicat în proiectul Creative Commons, din poziția de Translation Assistant. Este destul de interesant să verific azi traducerea în arabă și turcă a licenței , mîine pe cea în rusă și spaniolă și să vorbesc prin e-mail sau Skype cu oameni din toată lumea, implicați în traduceri.

Dar voiam să ajung la cartea „Made with Creative Commons”…

…care tocmai a ieșit de sub tipar și care vă poate ajuta să înțelegeți mai bine cum puteți folosi licențele CC, mai ales dacă sunteți artiști, creatori, persoane care publică periodic online conținut original.

Timp de un an și jumătate, Sarah Hinchliff Pearson și Paul Stacey au lucrat la această carte finanțată prin Kickstarter. Ei au vrut să povestească despre diverse modele de business din lume bazate pe licențele CC, adică ceea ce se numește Made with Creative Commons. Au ajuns la 24 de studii de caz, de la muzicieni la editori de carte.

Volumul a ajuns să fie un studiu despre cum să împărtășești creația cu semenii tăi și să poți face și bani din ceea ce lucrezi. Parte analiză, parte manual, parte studii de caz, cartea arată că împărtășirea conținutului nu strică afacerea și că multe companii pot lăsa la liber ceea ce creează, fără să aibă de suferit la bani.

Puteți comanda cartea în format tipărit de la Amazon sau o puteți descărca în format electronic gratuit.

CITEȘTE O RECENZIE ÎN ENGLEZĂ

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.