7 filme românești pe care să le ai în vedere în curînd


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

1. “Țara moartă” – Radu Jude

Documentarul „Țara moartă” realizat de Radu Jude este un melanj între fotografiile din colecția Costică Acsinte, fragmente din jurnalul medicului evreu Emil Dorian, cîntece patriotice și militare și bucăți audio din jurnalele de știri. Rezultatul multimedia evocă perioada 1937 – 1946 din România. Filmul a fost prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Locarno. Citiți o cronică de la avanpremieră.

În cinema: din 25 august 2017.


2. “Un pas în urma serafimilor” – Daniel Sandu

Filmul spune povestea lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. Inițial încearcă să se adapteze mediului, dar în cele din urmă își dă seama că sistemul este complet corupt și abuziv; nu după multă vreme, el și alți trei colegi sunt etichetați de consiliul școlii drept elevi-problemă. Prinși în lupta pentru putere între un preot incoruptibil, dar abuziv, și un profesor laic viclean și corupt, elevii învață că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar. Citește cronica.

În cinema: din 22 septembrie 2017.


3. “Ouăle lui Tarzan” – Alexandru Solomon

Acțiunea din producția „Ouăle lui Tarzan” are loc în Suhum, capitala Abhaziei, o mică republică nerecunoscută oficial, aflată pe malul oriental al Mării Negre. Pe o colină deasupra orașului se întinde parcul unui institut medical de cercetare pe maimuțe, înființat de sovietici în anii ‘20. Legenda spune că a fost înființat pentru crearea unui hibrid între om și maimuță. Creatura nu a fost zămislită niciodată, la fel cum nici Omul Nou al comunismului nu s-a născut. Astăzi, oamenii și maimuțele sunt captivi într-un teritoriu răvășit de război și decenii de cruzime, fiind și unii și alții victimele unor serii de experimente nereușite. Citiți o cronică de la vizionarea de presă.

În cinema: din 6 octombrie 2017.


4. “Marița” – Cristi Iftime

Marița este un road-movie care încearcă să surprindă un moment de trecere din existenţa unui tânăr, acela al desprinderii de tată. Miza este aceea ca spectatorii să petreacă suficient timp cu tatăl, să se familiarizeze atât de mult cu prezența și cu poveștile lui, încât să li se pară lor înșiși greu să se despartă de el.

În cinema: din 1 decembrie 2017.


5. Fără titlu (documentar despre cutremur) – Claudiu Mitcu

Documentarul va încerca, pe de-o parte, conștientizarea pericolului real al unui astfel de dezastru, pentru unii bucureșteni o amenințare abstractă, pentru alții, însă, una terifiantă, pentru care deocamdată nu s-au găsit rezolvările adecvate și eficiente. Pe de altă parte, documentarul va investiga, deopotrivă, demersurile autorităților responsabile pentru expertizarea clădirilor cu risc seismic, pentru prevenirea unei catastrofe de proporții, pentru diminuarea numărului victimelor și, nu în ultimul rând, pentru o eficientă intervenție a instituțiilor implicate în situații de urgență.

În cinema: în 2019.


6. “Soldaţii. Poveste din Ferentari” – Ivana Mladenovic

Povestea lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a aduna material pentru doctoratul său despre manele. Acolo, îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să-l prezinte unor cântăreţi. Destul de repede, cei doi încep o relaţie. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament.

În cinema: 2 februarie 2018.


7. “Anii de sâmbătă seara” (serial) – Nae Caranfil

Un serial despre modalitățile de divertisment ale tinerilor, în anii ’80, în perioada comunistă.

Serialul este încă în producție.

Este un proiect de 12 episoade, deocamdată a fost aproape finalizat episodul-pilot care se învîrte în jurul procurării unui disc de vinil cu albumul “The Wall” al trupei. Pink Floyd.

Lansare: aprox. toamna 2018.

 


 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.