FILM “Breaking News” de Iulia Rugină


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

“Breaking News” este un film cu intenții bune, nu zic nu. Adică este vorba despre viața uneori periculoasă a reporterilor și cameramanilor de televiziune, nevoiți să ajungă în centrul dezastrelor pentru a scoate un punctișor de rating.

Dar execuția nu este atît de bună.

Cred că problema cea mai importantă este că filmul începe trepidant, dar continuă lent. Are la un moment dat cît de cît un punct culminant, iar deznodămîntul este tipic cinematografiei românești de la începutul anilor 2000. Pe parcurs, sunt mai multe momente în care te întrebi, în legătură cu elementele care-ți lipsesc din poveste, dacă nu cumva n-ai fost tu atent și ți-a scăpat ceva.

  • Cameramanul Paraschiv era văduv; nu meritam și noi un pic de explicații legate de asta?
  • Ce e cu tragedia Simonei Paraschiv? Sigur, nu-i ușor să rămîi fără mamă și tatăl să facă naveta zilnic Mangalia – București, dar care sunt celelalte cauze ale revoltei ei (în afară de vîrsta propice contraculturii)?
  • Cine e Monica Soare?
  • De ce nimeni nu vrea să vorbească cu Mazilu? Ce le-a făcut tuturor Paraschiv, de sunt așa de dezgustați de job-ul lui din televiziune?
  • De ce Mazilu nu face totuși o poză cu marea pentru Vlad, băiatul lui, din moment ce a învățat că trebuie să fie un tată mai bun decît Paraschivul decedat?

Se mai putea lucra un pic și la scenele în care vedem cum se lucrează la un post de televiziune. Au mai evoluat lucrurile din anii ’90. Iar clișeul producătoarei care înjură ca birjarii, hai să fim serioși… Apreciz însă eforturile lui Andi Vasluianu („Studente, paletaru’!”), a folosit la maximum scenariul furnizat, ce să facă și el…

Pleci din cinematograf cu întrebări, dar nu din alea care te fac să spui că a fost un film bun, original și închegat. De data asta, am regretat că nu a fost o proiecție de avanpremieră, la care să fie prezenți oameni din echipă, cărora să le pun întrebările de mai sus.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.