FILM “Un om la locul lui” – Hadrian Marcu


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

În primul rînd, stați liniștiți, Adrian Titieni are un rol și în acest film, iar jocul lui este cel binecunoscut, fără nicio nuanță în plus sau în minus.

Pe de altă parte, Bogdan Dumitrache (Petru) face bine ce-i spune scenariul. Este un bărbat pe cale să se însoare cu Laura (Ada Galeș), dar încă nu poate ieși din relația cu Sonia (Mădălina Constantin). Ar vrea să facă orice face „Un om la locul lui”, mai ales că Laura este însărcinată.

Numai că un accident de mașină o lasă pe Sonia fără jumătate de picior, iar el simte că este de datoria lui să-i fie aproape în spitalul în care e internată.

Într-un oraș mic (nu știm care, dar filmările s-au făcut la Râmnicu Vâlcea), fata este internată în același spital în care Laura lucrează ca doctoră.

Filmul are un ritm foarte lent, ritm asumat de regizorul-scenarist Hadrian Marcu, după cum am aflat la sesiunea de întrebări și răspunsuri de după avanpremiera de la Cinema Elvire Popesco. Poate că acest ritm este menit să ne transmită senzația de nehotărîre pe care o are Petru, însă nu cred că este chiar necesar să vedem cap-coadă scene precum condusul mașinii și examinatul lucrărilor pe șantierul sondei petroliere.

Apropo de sondă, cea unde s-au făcut filmările este una dintre cele vreo trei care mai există în România. Este una foarte performantă, în care accidentele sunt foarte puțin probabile – de aceea regizorul a ales un accident de mașină în locul unui accident de muncă. Sonda s-a tot multat prin țară de-a lungul filmărilor, așa că o parte din turnaj s-a făcut la Ploiești, o parte la Suceava. 

Accidentul de mașină este un mecanism scenaristic, să zicem intriga, momentul care declanșează conflictul peliculei. Producția filmului a durat vreo 5 ani, timp în care scenariul s-a tot sedimentat. El este o adaptare a romanului „Firesc” al lui Petru Cimpoeșu, apărut înainte de 1989. Hadrian Marcu s-a îndepărtat destul de mult de la firul cărții, ba chiar a renunțat la unele momente importante din carte și a venit cu unele noi în film. Sfîrșitul filmului este total diferit de cel din carte și este deschis, cum îi șade bine unui film românesc din prezent.

Avantajul ritmului lent al creației este că te face să te identifici cu personajul principal și să te gîndești ce decizii ai lua tu dacă ai fi în locul lui. Sunt decizii legate de carieră, viitoarea viață de familie, dar și de trecutul amoros intens. Am fi vrut să știm mai multe despre Petru, să înțelegem de ce întîrzia momentul întîlnirii dintre el și Laura și părinții lui (cu mama Laurei se înțelegea bine, există o scenă cu ei trei), în ce a constat relația lui cu Sonia ș.a.m.d. Dar poate că și misterul contribuie la lecția de viață pe care ne-o oferă filmul.

„Un om la locul lui” intră în cinematografe în 23 noiembrie.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.