FILM „Zavera. Opt gimnopedii”


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Filmul ăsta te învață tot felul de cuvinte. Hai că „zarvă” știam, dar „zavera” am crezut mult timp, după ce am auzit de film, că este numele unui personaj. Iar „gimnopedie” nu este un termen din gimnastică și nici vreo boală nouă, ci… vedeți tot în DEXonline! Însă aici este vorba despre creațiile lui Erik Satie (culmea, în film nu se folosesc ca fundal sonor Gimnopediile, ci Gnossiennele).

Care este legătura, poate vă întrebați? Păi zavera cred că apare atunci cînd Ștefan află tot felul de lucruri ciudate despre Nic, cel cu care era prieten de 40 de ani și coleg de firmă (de construcții), care moare (la 50 de ani) în urma unui atac de acord, în timpul unei plimbări cu bicicleta prin pădure. Nu vă spun exact despre ce secrete ieșite la iveală este vorba, dar voi fi pragmatic și voi spune că mi-aș fi dorit ca scenariul să urmărească mai mult ancheta personală a lui Ștefan, ca să ajungem și noi la un deznodămînt old school, adică unul din care să înțelegem ceva. În lipsa acestei dezvoltări, avem un final tipic cinematografiei românești.

Scenariul scris de regizorul Andrei Gruzsniczki și Mircea Stănculescu, în care ni se expun 19 zile din viața personajului principal, merge pe ambiguități, construiește tensiuni pe care nu le dezamorsează și, mai ales, o lasă pe săraca Roxana, soția lui Ștefan, neconstruită narativ suficient. Și așa necaz am pe treaba asta… Pentru că pe cele două fiice ale personajului principal ajungem să le cunoaștem de parcă ar fi copiii noștri, dar pe nevastă ba!

Mi se pare emblematică scena în care Ștefan trage cu arma în „farfurii” la poligon, asistat de o tînără care-i lansează obiectele în aer. Deși altceva decît „foc!” și „mulțumesc” nu auzim, se simte parcă îndoiala din mintea lui, transpar întrebările pe care și le pune și se vede clar frustrarea unui om care constată că nu și-a cunoscut cu adevărat prietenul de-o viață.

Filmul este dominat de ideea morții, deci mergeți să-l vedeți doar cînd vă simțiți foarte veseli, ca să vă mai taie un pic elanul: moartea lui Nic, iminenta moarte a relației dintre Ștefan și Roxana, previzibila moarte a mamei lui Ștefan, posibila moarte a firmei de construcții. Și poate mai sunt, dacă mă mai gîndesc un pic…

Nu știu cum o fi în alte cinematografe, dar la Elvire Popesco s-a auzit destul de prost, așa că m-am bucurat de subtitrarea în engleză. Filmul produs de Saga Film a intrat în cinematografe în 29 noiembrie și îi are în distribuție, printre alții, pe: Dorian Boguță, Șerban Pavlu, Ioana Flora, Medeea Marines­cu, Coca Bloos, Ioana Ana Macaria, Dan Tudor.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.