ACTUALIZAT Sistemul de bike sharing (închiriere smart de biciclete) ApeRider de la Pegas: primele impresii după utilizare 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 15 min)

ACTUALIZARE – 22 mai 2018:

> Au început furturile, ceea ce arată că avem o țară care crede în valorile tradiționale de pe vremea otomanilor. Andrei Botescu de la Pegas face zilnic reclamații la poliție și, culmea, polițiștii chiar fac treabă:

Aperiders, uniti reusim sa avem un sistem de transport SF in Bucuresti si sa ajungem la un grad de civilizatie care…

Publicată de Andrei Botescu pe 20 Mai 2018

Another crazy motherfucker ne testează sistemul :)Bicicleta cu ID 99699001568, este in satul Dobroieni jud Giurgiu

Publicată de Andrei Botescu pe 21 Mai 2018

Log day 8 Aperider:Am făcut și sport azi :) Pe la 3 jumătate dimineata am dat fuga la secția 21 sa mai depun o…

Publicată de Andrei Botescu pe 17 Mai 2018

> Oamenii apreciază sistemul și se bucură că există încă o variantă de a folosi bicicleta în București:

Pegas bike sharing disponibil la Piata Iancului.Felicitari Andrei Botescu!!

Publicată de Alin-Cristian Popescu pe 18 Mai 2018

Niciodata n-am investit mai bine 1 leu. Recomand ApeRider. Bravo, Andrei Botescu! #ceimaitari #pagas #aperider

Publicată de Iulian Focsaneanu pe 19 Mai 2018

Azi am reusit sa-mi fac cont pe Ape Rider. Aplicația merge ok.ish pana acum (varianta beta din ce am inteles). Mici…

Publicată de Lucian Badila pe 18 Mai 2018

După multă nerăbdare am reușit în sfârșit să testez Ape Rider – pentru cine nu știe, acesta e un nou serviciu de bike…

Publicată de Radu Caragea pe 15 Mai 2018

> Mai e o groază de lucru la aplicație, pentru că nu prea mai merge în ziua de azi să aprobi manual conturi, de exemplu:

Cele mai multe nemultumiri sunt la activare. Lumea nu intelege ca fiecare operatiune cu cardul noi o validam cu un…

Publicată de Andrei Botescu pe 20 Mai 2018

Aperiders. Avem un Bug până luni la telefoanele iOS . Nu poți face cont nou decât dacă schimbi tastatura in romana. Ne…

Publicată de Andrei Botescu pe 20 Mai 2018

Mesaj pentru cei care mai intampina probleme la AperiderAplicatia este in faza BETA. Lucram permanent sa o…

Publicată de Andrei Botescu pe 15 Mai 2018

> Aflăm că nu se închide cursa dacă bicicleta e înclinată:

Sunt Oana și n-am fost în stare să închid lock-ul de Ape Rider. Dar a venit rapid un nene și m-a ajutat, comentând că “e…

Publicată de Oana Vasiliu pe 14 Mai 2018


Bike sharing și biciclete de închiriat în București au tot existat. Vă mai amintiți de Cicloteque, de la Asociația MaiMultVerde, sistem de închiriere oprit din cauza unor obstacole puse de primărie? Iar acum există iVelo și unele sisteme de mici dimensiuni ale primăriilor de sector.

Programul ApeRider nu este inovator, acest tip de sisteme există de mult timp prin lume, dar este un program îndrăzneț pentru București, acest oraș infernal din punctul de vedere al transportului (ca să amintesc doar un punct slab al Capitalei). Pare firesc ca tocmai Atelierele Pegas să inițieze acest program, ca să ducă mai departe notorietatea vechiului brand românesc.

Pegas a anunțat anul trecut acest proiect, iar sistemul de bike sharing a fost lansat oficial în 12 mai, printr-o plimbare de grup prin București, moment în care au fost eliberate pe străzi o parte din cele 2.000 de biciclete din sistem.

Aplicația ApeRider

Dacă aș spune că aplicația ApeRider este prost făcută, aș fi blînd. Sigur, Pegas spune că este în fază beta, dar asta nu este deloc o scuză, mai ales că eu știam că beta e faza în care numai un eșantion de utilizatori o pot instala și testa. Apropo, ce-i cu numele ăsta?

Instalezi aplicația din App Store sau Google Play. Pentru a-ți crea un cont, introduci numărul de telefon și APEȘI PE BUTONUL PRIN CARE CERI UN COD DE VALIDARE PRIN SMS. Am scris cu majuscule pentru că mi-a luat ceva timp să mă prind; aplicația nu este intuitivă și mesajele de eroare sunt în engleză și nu se referă la ceea ce vezi pe ecran (de exemplu, ce înseamnă “Hint: you have the latest version”? – nu era mai simplu ceva de tipul “Click Validate to receive a code by SMS”?).

Pentru a-ți valida contul, trebuie să atașezi un card în setări și ți se va bloca o sumă de bani drept garanție (este 69 de lei în mod normal, dar pînă la lansare a fost un cost promoțional de numai 1 leu). Suma îți va fi returnată cînd vei renunța la contul tău. Este o sumă foarte mică, în comparație cu daunele care pot fi provocate bicicletei; prin străinătate, suma asta este de 100-200 de euro.

Nu poți schimba poza de profil, am încercat de mai multe ori și-mi dă o eroare cu “lipsă de conexiune” sau pur și simplu nu se întîmplă nimic. Așa că am rămas cu un ochelarist ca avatar :-) În schimb, am prins bonusul de 100 de lei oferit la lansare.

Aplicația se mișcă foarte greu, refresh-ul este încet. Sau poate o fi de la telefonul meu… Peste harta Google se plasează un layer care indică parcările virtuale și locurile unde sunt biciclete disponibile. Parcările virtuale sunt perimetre unde poți lăsa bicicleta după ce ai terminat cursa.

Cum iei bicicleta, cum o lași

Dacă ai noroc să vezi o bicicletă disponibilă aproape de tine, mergi la ea orientîndu-te după hartă și scanează codul QR de pe pipă (partea din mijloc a ghidonului) sau din spate, de pe lacăt. Dacă nu se scanează, ai opțiunea de a introduce manual codul bicicletei. Vei vedea mesajul că se deschide lacătul. Încuietoarea este în spate și un braț rotund al ei trece prin spițe. Din acel moment, după deschidere, poți folosi bicicleta și începe contorul de timp și bani.

Pe parcursul plimbării, poți vedea cît timp a trecut, cîți kilometri ai parcurs și cîți bani ai de dat. Din păcate, nu mai vezi pe hartă parcările virtuale, deci trebuie să te tot miști pînă cînd îți apare în aplicație mesajul că ești în aria de parcare virtuală. Prin închiderea lacătului din spate, se termină cursa și ți se iau banii din cont.

Jumătate de oră costă 1,9 lei și nu se fracționează tariful. Deci, dacă ai pedalat 31 de minute, ți se iau din cont 3,8 lei. Sigur, după ce ai blocat bicicleta, o poți lua tot tu pe aceeași. Atenție însă, bicicletele se pot rezerva din aplicație! Adică cineva din aproprierea ta poate rezerva bicicleta pe care tocmai ai eliberat-o (cică se vor aprinde lumini albastre undeva pe lacăt, în acest caz).

Din ciudata aplicație, înțeleg că, dacă-i recomanzi unui prieten ApeRider și el instalează aplicația, el primește două curse de cîte 15 minute și tu 3 curse. Deocamdată însă nu există opțiunea de recomandare, ci numai niște informații seci.

Tot undeva în aplicație ai istoricul curselor (din motive inexplicabile, fiecare cursă a mea apare de două ori).

Tot de acolo aflu că pot exista “ajustări de preț”, în funcție de “condițiile meteorologice și promoțiile de marketing”. Naiba știe ce mai înseamnă și astea, probabil un fel de “price surge” care există la Uber și Taxify!

Cum este bicicleta

  • Este o bicicletă roșie, cu o singură viteză. Asta înseamnă că nu poți merge foarte repede și că o să ai unele mici dificultăți la urcare, mai ales dacă nu ai antrenament.
  • Există frîne de mînă pentru față și spate, cric, coș în partea din față.
  • Mi-a plăcut că poți opri lumina față-spate din butonul de pe farul din față.
  • Șaua este ajustabilă.

Bicicleta este un model robust, fără bară transversală (“de damă”, cum se mai spune în popor). Are apărătoare în față și în spate, deci nu te vei murdări pe haine dacă vei pedala prin apă sau noroi. Mi-a dat senzația de trăinicie, rezistă la urcat și coborît de borduri (dar nu încerca pe borduri foarte înalte!).

Are un sistem de avertizare sonoră (un fel de clopoțel, de fapt o rotiță în dreapta, asemănătoare schimbătoarelor de viteză de la unele modele).

Dacă ai de gînd să cari lucruri voluminoase în coș, e bine să ai la tine o coardă elastică, pentru că acel coș nu este foarte înalt.

Evident, în interiorul țevii este un sistem de monitorizare prin GPS, deci se știe în orice moment unde este bicicleta. Am auzit că ar avea și senzori de mișcare, dar n-a țiuit deloc cînd am încercat să o deplasez în timp ce era blocat lacătul.

Este loc de mai bine

Pare că mai e mult de lucru la aplicație, ea fiind motorul principal al acestui sistem de bike sharing. Mai găsiți ceva informații și pe site-ul ApeRider.com.

Important este acum să se plimbe prin oraș bicicletele și să fie mai multe parcări virtuale, în așa fel încît să lași bicicleta cît mai aproape de destinație.

Programul este demn de toată lauda și cred că poate ajuta mult la educarea bucureștenilor în ceea ce privește transportul alternativ. Sper să nu rămînă o nouă metodă de distracție de weekend, ci să fie considerat o soluție viabilă pentru deplasarea cotidiană în îmbîcsitul oraș european.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “ACTUALIZAT Sistemul de bike sharing (închiriere smart de biciclete) ApeRider de la Pegas: primele impresii după utilizare

  • Ioan

    Am folosit aperider o data, intr-o zi in care plouase si strazile erau ude. Nu imi place sa pedalez pe strazile ude cu bicicleta mea pentru ca nu am aparatori si nici nu imi place sa curat de fiecare data bicicleta atunci cand o readuc in casa. Mi-a luat cam 10 minute sa gasesc una din 3 biciclete care erau aproape de mine, era ascunsa de o doamna intr-o curte a unui bloc(doamna m-a intampinat si mi-a spus ca era pe strada, i-a fost frica ca o fura cineva :)) ). Celelalte 2 biciclete apareau pe harta dar nu le-am gasit. In fine, am pedalat din Rahova pana la romana in 23 de minute, bicicleta e foarte usor de controlat, e fun si nu te uzi absolut deloc.