DOCUMENTAR Procesul – Ileana Bîrsan, Claudiu Mitcu 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Filmul documentar “Procesul” evocă un caz foarte ciudat din justiția română, în care un bărbat a fost condamnat, se pare că pe nedrept, pentru complicitate la omor și tentativă de tîlhărie. Sub numele kafkian al filmului realizat de Ileana Bîrsan și Claudiu Mitcu se ascunde povestea tragică a lui Mihai Moldoveanu. Acesta a avut nenorocul ca, în octombrie 1995, să se afle la Oradea alături de doi prieteni puși pe fapte rele. Alături de ei, a deturnat un taxi, l-a omorît și abandonat pe șofer și i-a furat banii.

Cel puțin asta este povestea oficială.

Se pare că adevărul este altul: Mihai Moldoveanu a fost țapul ispășitor găsit de judecători pentru a acoperi fărădelegile membrilor unui clan din Oradea. Pentru acest bărbat, au urmat zeci de ani de procese și detenție. Moldoveanu a fost declarat vinovat și condamnat la 25 de ani de închisoare; apoi a fost achitat; iar acest ciclu s-a repetat de două ori, condamnarea scăzînd în cele din urmă la 23 de ani.

Este posibil să nu fi prins nici eu foarte exact aceste detalii, nici chiar după discuția de după proiecție, cu protagonistul, avocata lui și realizatoarea filmului. Pentru că acest dosar este atît de stufos încît nici un serial n-ar acoperi totul. De altfel, Moldoveanu a anunțat la final că pregătește un film-continuare, care se va numi “Jurnalul unui condamnat” (citește articolul omonim al Oliviei Steer), în care se va axa mai mult pe latura umană a eforturilor sale de a dovedi că este nevinovat.

Ciudat este că nu putem spune dacă Moldoveanu este sau nu nevinovat. Și asta nu pentru că nu am crede în firea bună a omului în general, ci pentru că bărbatul n-a avut parte de un proces echitabil și a fost tratat cu violență de forțele de ordine. Avocatul din oficiu nu a insistat pe acest caz, procurorul a condus subtil reconstiuirea, judecătorii aveau o agendă ascunsă și doreau probabil să-i acopere pe unii colegi ai lor, în închisoare omul a avut parte de restricții ieșite din comun ș.a.m.d.

Acum, Moldoveanu încă are un rest de pedeapsă de 7 ani, care-i atîrnă deasupra capului ca sabia lui Damocles: dacă va avea o abatere cît de cît semnificativă de la lege, el riscă să primească o condamnare potrivit faptei PLUS cei 7 ani rămași de detenție.

Pentru avocata lui, acest dosar a fost cel cu care și-a început stagiul și pe care l-a “rumegat” ani întregi. Sigur că și ea este astăzi mîhnită că nu i-a putut oferi clientului ei o soluție omenească la aceste procese absurde. La discuția de după proiecție, av. Alina Cojocaru a spus:

Am senzația că a fost un film polițist prost, la finalul căruia nu ni s-a spus nici măcar cine sunt făptuitorii.

Mergeți să vedeți în cinematografe acest film, deoarece încă este actual! Abuzuri încă se fac, unii procurori încă se cred mai presus de judecători, se distrug sau se ascund în continuare probe din dosare. Documentarul este chiar mai actual de vreo două zile, de cînd Laura Codruța Kovesi a fost revocată de președinte. Deși este foarte tehnic și se bazează strict pe fapte și mărturii, filmului nu-i lipsește emoția. Dacă știți pe cineva care a avut probleme cu justiția și care încă suferă de pe urma acestui sigmat, sigur veți rezona și voi cu “Procesul”!


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “DOCUMENTAR Procesul – Ileana Bîrsan, Claudiu Mitcu