CARTE Fără tine, noi nu existăm. Viața mea secretă ca profesoară a copiilor elitei nord-coreene – Suki Kim 4


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

La mică distanță de la ultima carte despre Coreea de Nord, am plonjat iar în atmosfera apăsătoare a celei mai dictatoriale țări din lume. Dacă primul volum este unul mai curînd istoric, care încearcă să arate de ce a ajuns Coreea de Nord așa, “Fără tine, noi nu existăm” de Suki Kim este relatarea experienței autoarei.

Suki Kim a fost de mai multe ori în Coreea de Nord dar în două rînduri a avut “șansa” de a preda engleza la universitatea elitei politice. Studenții erau copiii marilor ștabi din Partidul Muncitorilor, deci erau considerați cei mai buni dintre cei buni. Cu toate acestea, șocul cel mai mare a fost să constate că acești tineri știau despre lume mai puțin decît știa un elev de școală primară din Europa sau din SUA.

Notițe pe ascuns

Pentru a nu uita detalii, fapte și date, autoarea a luat zilnic notițe, dar pentru asta a folosit sitck-uri USB, de teamă să nu-i fie descoperite însemnările.

Sigur, în Coreea de Nord supravegherea este totală, pînă la nivel de familie. Spălarea în masă a creierelor face ca cetățenii să se autocenzureze permanent. Suki Kim a constatat, după primele două săptămîni petrecute în campus, că este foarte obosită și a pus asta pe seama faptului că în permanență creierul era ocupat să vegheze ca nu cumva să încalce vreo “poruncă” sau vreo interdicție dintr-o listă pe care autoarea și-o întocmise formal, pe hîrtie.

Sunt o mie și una de impresii mozaicate în această carte. Așa că vă prezint și eu cîteva piese din acest imens puzzle:

  • Prima temă dată de profesoara de engleză a fost ca studenții să redacteze o scrisoare către cineva, la alegere; ei bine, doar un student a amintit de Marele Lider și de ideologia Juche.
  • La jocul “Adevăr sau Minciună”, tinerii trebuia să spună despre ei înșiși trei lucruri, dintre care unul să fie minciună, iar ceilalți trebuia să ghicească lucrul fals; cineva a spus că în anul anterior fusese în vacanță în China, la care ceilalți au rîs, deoarece era aproape imposibil să ieși din țară.
  • Au fost create flori hibride, în cinstea conducătorilor: kimirseniile roz erau cele în cinstea lui Kim Ir-sen, iar kimjongiliile erau florile dedicate lui Kim Jong-il.
  • Deși profesorii străini de la universitate făceau voluntariat, ei erau obligați să plătească totul la fiecare ieșire din campus (și erau rare aceste ocazii) – benzină, ghid etc.
  • Din moment ce erau spălați pe creier încă de la naștere, studenții nu făceau deosebirea dintre bine și rău, așa că mințeau și trișau pe rupte; de exemplu, un student a spus că partea cea mai proastă la testul de cultură generală n-a fost că a luat notă mică, ci că n-a copiat mai bine.
  • Partea bună era că tinerii erau învățați să trăiască la comun și de aceea se acopereau unii pe alții la greu și se sprijineau cînd era cazul – la sarcini din campus, la întrebări dificile, dacă unul greșea ș.a.m.d.
  • Ca și în Coreea de Sud, chirurgia estetică era considerată un lucru obișnuit în Nord; femeile considerau operațiile o răsplată din partea statului, pentru că ele să arate mai bine.

Dincolo de ciudățeniile unei țări închise în ea însăși, autoarea își exprimă de mai multe ori dezamăgirea că acei tineri nu aveau nicio scăpare și că nu-și dădeau seama că sunt marionetele unui imens teatru de păpuși condus de o clică de conducători obezi și malefici. Cu toate acestea, Suki Kim descoperă în acei studenți frînturi de umanitate și urme de sentimente universale ca prietenia și dragostea.

“Fără tine, noi nu existăm. Viața mea secretă ca profesoară a copiilor elitei nord-coreene” de Suki Kim, 2015, Editura Polirom, 272 de pagini


Cumpărați cartea de la:

4
Leave a Reply

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonează-te  
Anunță-mă cînd apar
krossfire
Utilizator nou

Nu stiu cum am nimerit si eu pe o carte cu aceeasi tema (Hollywood la Phenian). Cred ca o pun si pe-asta in lista, macar pentru fraza cu florile hibride si operatiile estetice :)

krossfire
Utilizator nou

Parca raspunsesem la comentariu :)