CARTE Formula fericirii – Stefan Klein


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 7 min)

(text redactat cu editorul Gutenberg)

Și eu credeam că fericirea este o anumită stare continuă, la care ajungi după foarte mult efort, după explorarea sinelui, după compromisuri și atitudini proactive. Iată că aflu din “Formula fericirii” de Stefan Klein că acelea sunt de fapt bucurii și că fericirea nu poate exista decît într-un singur moment, în prezent.

Cartea aceasta este promovată drept “manual” de obținere a fericirii. Autorul spune că nu este foarte greu să ajungi la această stare, dacă urmezi cîteva sfaturi de bun simț. Cu toate acestea, volumul nu este un manual tradițional, deși este structurat pe capitole. Sfaturile le vei culege pe tot parcursul cărții, nu le vei găsi pe toate la un loc.

Chimicalele produc emoții

Este extraordinar că emoțiile, gîndurile, planurile, amintirile, tot ce se întîmplă în ființa profundă a omului pot fi explicate prin reacții chimice, prin măsurători din cadrul unor experimente și că neuropsihologia a avansat de-a lungul timpului atît de mult încît poate fi adaptată la fiecare individ și roadele sunt vizibile în scurt timp.

Două descoperiri relativ recente din domeniul neuropsihologiei au o importanţă majoră:

  1. În mintea noastră, există mecanisme pentru bucurie, plăcere şi euforie.
  2. Creierul unui adult se află în continuă schimbare. De fiecare dată când învăţăm ceva nou, creierul nostru se transformă, iar între celule apar noi conexiuni.

Știți cum doctorii și chiar cei din jur ne spun, atunci cînd suntem bolnavi, că “trebuie să gîndim pozitiv”? Ei bine, deși pare un îndemn care mai curînd te poate deprima (pentru că ți se pare atît de greu să gîndești pozitiv!) decît remonta, se pare că fericirea nu acţionează în primul rând asupra spiritului, ci asupra corpului; nefericirea îl distruge, fericirea îl pune pe picioare și-l poate ajuta să iasă din boală.

Anxietatea permanentă şi tristeţea sunt factori de risc pentru sănătate deoarece supun organismul stresului. Iar stresul măreşte riscul infarctului sau al comoţiei cerebrale. În schimb, cine a învăţat să-şi controleze stările negative şi să le amplifice pe cele pozitive îşi protejează organismul. Sentimentele plăcute contracarează stresul şi consecinţele acestuia. Ba chiar stimulează sistemul imunitar.

Ca toate emoţiile, fericirea îşi are originea atât în corp, cât şi în creier. Starea de bine nu apare decât atunci când creierul recepţionează semnalele adecvate venite de la inimă, muşchi şi piele. Fără implicarea corpului nostru nu am putea resimţi fericirea.

Cartea face apel la o mulțime de studii de neuropsihologie și partea interesantă este că autorul pune experimentele în oglindă, ne arată atît succesele cît și eșecurile cercetătorilor și tot nouă, cititorilor, ne lasă libertatea de a alege ce vrem să credem.

O parte consistentă le este acordată unor stări ce devin un flagel al secolului XXI: anxietatea, tristețea acută, depresia. Stefan Klein ne demonstrează că, deși aceste stări pot părea uneori copleșitoare, ele pot fi contracarate nu numai cu medicamente, ci și cu unele mecanisme de autoapărare.

Stăpânirea emoţiilor este deci adesea o problemă de câteva zecimi de secundă. Dacă în acest scurt interval nu reuşeşti să observi că frica sau teama sunt inutile, senzaţiile negative pot căpăta o dinamică proprie – ca o avalanşă care a început să ia proporţii. Cel afectat este copleşit de emoţii şi îi vine mult mai greu să se calmeze şi să recapete contactul cu realitatea.

Psihologii şi neurologii s-au întrebat multă vreme dacă tristeţea pe care o cunoaşte toată lumea este cumva înrudită cu depresia. Din perspectiva ultimelor rezultate ale cercetărilor, se pare că da. Ambele stări sunt o consecinţă a capacităţii de adaptare a creierului: putem învăţa nu doar să fim fericiţi, ci şi nefericiţi. De multe ori, melancolia şi grijile nu sunt altceva decât forme de nefericire pe care ni le-am însuşit. De aceea avem şi capacitatea să ne eliberăm din nou de ele.

Rămîne totuși un avertisment major, pe care și medicii și psihoterapeuții îl enunță de fiecare dată: medicamentele și/sau terapia pot anula sentimentele negative, dar nu pot genera altele pozitive! Pentru acest din urmă demers, tot individul trebuie să construiască pe temelia vindecării – trebuie să-și descopere propriile mecanisme de a descoperi mici bucurii și, de ce nu, “fericiri”. Da, fericirea este de moment, deci poți avea mai multe astfel de perioade scurte de emoție intensă.

Concluziile cărții pot fi notate și interiorizate, ele reprezintă termenii formulei enunțate în titlu:

  • Starea corpului se află în strânsă legătură cu starea sufletului.
  • Emoţiile îşi au originea în corp.
  • Mişcarea şi sexul sunt în mod evident cele mai sigure metode de a ne readuce buna dispoziţie.
  • Activitatea ne face mai fericiţi decât inactivitatea.
  • Plăcerea obţinută prin concentrarea atenţiei poate fi exersată. 
  • Emoţiile negative, ca furia sau tristeţea, nu dispar dacă le dăm frâu liber, ci, dimpotrivă, devin mai puternice. 
  • Variaţia aduce plăcere. Sistemul de anticipare amorţeşte atunci când e asaltat de senzaţii plăcute şi dă naştere unui cerc vicios al dorinţei şi al recompensei. 
  • Liberul arbitru este de multe ori mai important decât îndeplinirea dorinţelor. Controlul asupra propriului destin reprezintă pentru cei mai mulţi dintre noi condiţia sine qua non a fericirii şi mulţumirii.

N-aș recomanda o carte de tip “self help”, pentru că sunt ferm convins că nu există un manual universal care poate soluționa probleme individuale, mai ales că intervin factori perturbatori în demersul științific, precum cultura autorului și epoca în care a fost scrisă și a apărut cartea. Dar acest volum este ușor de citit, nu oferă formule-miracol (titlul este doar un exercițiu de marketing) și te lasă tot pe tine, dragă cititor, să preiei controlul asupra propriei fericiri.

“Formula fericirii” de Stefan Klein, 2017, Editura Humanitas, 256 de pagini.

Cumpărați cartea de la:

Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments