Povești cu bitcoin: hackerii ruși, UE și sextortion-uri


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Facebook permite acum reclame la criptomonede

În ianuarie, Facebook a interzis promovarea criptomonedelor deoarece a considerat că reclamele respective sunt asociate frecvent cu practici promoționale înșelătoare. Platforma și-a revizuit poziția și va permite reclame la criptomonede, însă numai de la advertiseri aprobați de Facebook în urma unui proces de evaluare. Advertiserii vor fi nevoiți să completeze un formular și să ofere informații privind licențele deținute și modelul lor de business.

⇢ Citește la Techcrunch

UE publică un raport favorabil referitor la criptomonede

Conform raportului Comisiei Economice și Monetare a Parlamentului European, monedele digitale ar putea contribui la un sistem financiar mai stabil. De asemenea, raportul mai afirmă că monede virtuale precum Bitcoin nu vor putea înlocui monedele tradiționale din cauza scalabilității lor limitate. Drumul ar putea fi deschis pentru criptomonede emise de bănci centrale ca alternativă la actualul sistem de rezerve bancare fracționale.

⇢ Citește la Coincodex

Hackerii ruși și criptomonedele

Agenții ruși acuzați de hăckuirea Comitetului Național Democrat în 2016 nu au folosit card-uri bancare. Pentru a plăti pentru servere și nume de domenii, au apelat la Bitcoin. Cu toate acestea, ceea ce face ca Bitcoin și alte criptomonede să fie atrăgătoare pentru criminali le limitează și utilitatea acestora. Înregistrările de tranzacții Bitcoin au ajutat investigatorii să găsească agenții ruși responsabili. Pentru a-și acoperi traseele, autorii schemei de hacking ar fi trebuit mai bine să folosească serviete pline de bani.

Problema pentru infractori este că este posibil să se reconstituie identitățile din modelele tranzacțiilor, deoarece moneda se mișcă prin gateway-uri, case de schimb valutar și portofele virtuale.

⇢ Citește la New York Times

Google interzice din Play Store aplicațiile de Android care minează monede virtuale

Google a actualizat politica magazinului Google Play, pentru a interzice aplicațiile care minează criptomonede în fundal, pe dispozitivele utilizatorilor de Android. Cu toate acestea, există nenumărate aplicații miniere de tip cryptocurrency în Play Store, printre care MinerGate, AA Miner, NeoNeonMiner și Crypto Miner.

Practica de a instala aplicații care minează în background, uneori fără știința utilizatorilor, tinde să devină un flagel și utilizatorii trebuie educați cu privire la această amenințare.

⇢ Citește la The Hacker News


Netopia: doar 3.000 de comercianți români oferă plată prin bitcoin

Antonio Eram (CEO la Netopia MobilPay) a explicat că lumea nu este încă pregătită pentru plățile prin bitcoin, nici pentru cele prin card-uri de credit. Netopia oferă plata prin bitcoin celor 6.000 de clienți din țara noastră, dar Eram spune că doar în jur de 50% dintre ei s-au înscris în sistem.

CEO-ul NETOPIA mobilPay a mai explicat că ICO-urile (IniTial Coin Offering) care strâng capital în vederea lansării unei noi monede digitale nu sunt organizate: 99% dintre companiile care vor să facă un ICO cred că vor da piața peste cap, dar nu au nici măcar un model de afaceri și o abordare legală.

⇢ Citește la Ecompedia


Portofelele de bitcoin sunt folosite pentru phishing de tip sextortion

Poate că și tu te-ai confruntat la un moment dat cu situația asta: primești un e-mail agresiv de la o persoană necunoscută, care-ți spune că are fișierele tale și că va publica imagini și videoclipuri compromițătoare dacă nu-i plătești o sumă de bani. În ultimul timp, șantajiștii cer plata în Bitcoin.

Electronic Frontier Foundation (EFF) a analizat cîteva portofele electronice folosite de scammeri. Din cele 5 la care s-a uitat, numai unul a primit o sumă echivalentă cu 0,5 BTC (4.000 de dolari). Este greu de estimat cît cîștigă scamerii din aceste cereri, pentru că de fiecare dată sunt folosite adrese de portofele diferite.

⇢ Citește la EFF.org

⇢ Poate ai timp să citești o carte despre blockchain
⇢ Dacă ai bitcoini, iată ce magazine online românești îi acceptă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.