Cum este “Black Mirror: Bandersnatch”, primul film cu adevărat interactiv de la Netflix


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

INTRO
În 1990, cînd francezii ne răsfățau cu ajutoare post-Revoluție, la liceul meu au descărcat o dubă plină de cărți în curtea școlii, din care ne puteam alege ce și cît voiam. Printre altele, am ales o carte care promitea pe copertă să fie interactivă. Într-adevăr, în momentele cheie ale acțiunii, erai îndemnat să alegi continuarea. Astfel, puteai citi cartea de mai multe ori, dar de fiecare dată firul narativ era altul.

Facem cu toții alegeri zilnic, de la ce să mîncăm și cu ce să ne îmbrăcăm pînă la cu cine să ieșim în oraș și dacă să avem sau nu un copil. Sau cel puțin avem impresia că noi facem aceste alegere. Pe această ambiguitate se bazează cel mai nou episod din serialul “Black Mirror” de la Netflix.

Personajul principal construiește un joc bazat pe o carte interactivă celebră. Sigur, în joc puteai alege cum să se desfășoare mai departe acțiunea. După vreo 3 alegeri în film, am ajuns la primul sfîrșit al episodului, deși nu trecuseră nici 10 minute. Așa că următoarea alegere m-a dus mai departe în acțiune.

Episodul este fermecător pentru că are de toate: un personaj interesant, atmofera anilor ’80, ceva acțiune, un pic de horror, dialoguri interesante și multă psihologie. Pe măsură ce-l vizionezi, alegerile pe care trebuie să le faci se referă la lucruri tot mai interesante.


VREI SĂ CITEȘTI MAI DEPARTE DESPRE ACEST FILM?
Vreau, du-mă la continuare!
Nu vreau, du-mă în homepage!


Pînă la urmă, poți alege să vezi în jur de 50 de minute din film sau poți vedea cam 90 de minute. Experimentul lui Netflix este interesant pentru că interactivitatea este la mai multe niveluri, ba chiar la un moment dat vei simți că tu ești cel care decide soarta personajelor.

Este un episod foarte bine realizat tehnic, trecerile prin alegerile telespectatorului se fac pe nesimțite, foarte cursiv. Într-una din scene, ai de ales mai mult decît un nou curs al narațiunii (nu vă stric surpriza, nu vă spun despre ce e vorba).

Așa cum este firesc, unii critici spun că este o realizare remarcabilă, alții spun că acest tip de filme nu va prinde. Netflix nu este la prima încercare de interactivitate, dar este primul film cu un subiect serios în care privitorul poate decide continuarea.

Deci, pînă la urmă, tu faci alegerile din acest serial sau este doar o iluzie?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.