De văzut: OAMENII DREPTĂȚII în dialog cu Liana Alexandru


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Chiar și judecătorii trec pe roșu pe trecerea de pietoni.
Unii procurori depășesc viteza legală cu mașina.
Să nu te mire dacă și un polițist rămîne 3 luni fără permisul de conducere.

Acestea sunt doar cîteva “picanterii” din filmul “Oamenii dreptății în dialog cu Liana Alexandru”, produs de Lideri pentru Justiție. La premiera privată din 2 aprilie, am descoperit 13 figuri de magistrați și oameni ai legii ieșite din comun: sunt tineri, deschiși la minte, cu aspirații, cu dorința de a schimba ceva, corecți.

Un serial despre normalitate

Filmul întreg are vreo 55 de minute, dar a fost spart în 15 episoade scurte, care vor fi difuzate online începînd din 3 aprilie, ora 11:00, pe pagina de Facebook a organizației și pe canalul de Youtube.

Liana Alexandru pune întrebări grupate pe diverse teme, iar unele se dovedesc dificile chiar și pentru acești oameni obișnuiți cu cazuri întortocheate. Sunt 13 oameni diferiți, care însă colaborează și care sunt conștienți de poziția și puterea lor.

Premiera privată de la Muzeul Țăranului Român

M-au impresionat judecătorii care au spus că, personal, i-au afectat anumite cazuri, dar au fost nevoiți să ia o decizie obiectivă, lăsînd la o parte emoțiile proprii. M-au mai impresionat procurorii care au mărturisit că nu au ore de lucru fixe, dar că, de obicei, zilele sunt foarte lungi pentru ei. Am apreciat onestitatea lor cînd au fost întrebați dacă sunt mulțumiți de salariul primit și au spus că da.

Voi mai ține minte și judecătorii care s-au confruntat cu cazuri în care erau implicați minori și în care aprecierile și deciziile lor au fost foarte delicate. Pe de altă parte, mi-am dat seama cît de diferit este sistemul de justiție românesc față de cel american, unde există un grup de jurați și unde avocații pot face un adevărat show în instanță.

Inspirațional și revelator

Cum spunea cineva din sală, această producție ar fi putut schimba destinele unora dintre noi, dacă l-am fi văzut acum ceva anii, pentru că intervievații sunt atît de convingători încît parcă ai vrea să te înscrii la Drept și să devii procuror, avocat sau judecător.

Nu știam mare lucru despre această lume a justiției, așa că am savurat glumele oamenilor dreptății din film, mai ales cele în care ei ironizează ușor birocrația din România. Pe de altă parte, am simțit în răspunsurile lor regretul că, la atîția ani de la Revoluție, încă durează extrem de mult un caz, din cauză că nu avem infrastructură tehnologică adecvată și legile presupun tone de documente chiar și pentru cazuri simple.

Liana Alexandru a spus că e posibil să existe o continuare. M-aș bucura, pentru că este o inițiativă inedită, care probabil va atrage și unele critici, dar care merită pe bună dreptate lăudată.

Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments