CARTE Potențialul erotic al soției mele – David Foenkinos


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

A fost o carte pe placul meu, care mi-a adus aminte de stilul lui David Lodge și care s-a apropiat în unele aspecte în subiect de “Proiectul Rosie”. Un stil de scriitură alert și umoristic, cu o mulțime de ironii. 

Încă de la început, vei empatiza cu Hector, un bărbat bolnav de colecționită: pur și simplu el nu se poate abține să nu colecționeze mereu ceva, fie că e vorba de insigne, etichete de sticle sau dopuri de șampanie. La un moment dat, își dă seama că această meteahnă a lui e menită să-i mascheze lipsa de realizări din viață. Așa că-și ia inima în dinți și decide să se vindece.

Hector avea o figură de erou. Îl simţeai gata să treacă la fapte, să înfrunte toate primejdiile omenirii noastre umflate, să înfierbânte gloatele de femei, să organizeze vacanţe în familie, să discute în ascensor cu vecinii şi, dacă era în mare formă, să înţeleagă un film de David Lynch. Un soi de erou al timpului nostru, cu pulpele bombate. Chestiunea e că tocmai se hotărâse să se sinucidă.


Evident, elementul feminin este cel care-l scoate din letargie și-i dă sens vieții. Brigitte este femeia de care se îndrăgostește subit și cu care se căsătorește la scurt timp. Numai că tot ea este cea care-i declanșează din nou patima colecționării. De data asta, colecția este una pe cît de bizară pe atît de candidă și… familistă.

Şi mărturisi în sfârşit că voia să colecţioneze momentele când ea spăla geamurile. Era noua lui colecţie, cea mai absurdă, cea mai nebunească, colecţia care-i otrăvea viaţa stabilă, şi totuşi, în timp ce o evoca, inima lui palpita. Niciodată nu fusese atât de norocos într-o colecţie ca în această colecţie a cărei eroină era soţia lui. Lucid în privinţa dramei care se juca, el respingea totuşi puterea senzuală a unui asemenea moment. Brigitte şovăi o clipă dacă să fie măgulită, înainte de a admite ridicolul unui asemenea gând. Soţul ei era bolnav. În fine, puţine soţii erau în stare totuşi să-şi înnebunească bărbaţii doar spălând geamurile… Şi cu cât ceea ce asculta i se părea mai de necrezut, cu atât ştia mai bine că nu avea să-l părăsească.

În paralel cu viața lui Hector și a Brigittei, mai plonjăm în viețile fratelui lui și al ei. Fiecare dintre ei are un secret, iar Hector devine confidentul lor la un moment dat, iar la schimb le oferă indicii despre pasiunea lui care o implică pe Brigitte. Se creează astfel un fel de triunghi al confesiunilor și al întrajutorării.

Este un roman al senzualității abordate într-un mod cu care rar te-ai mai întîlnit. Autorul descrie ironic și umoristic emoțiile lui Hector, pe un ton omniscient. Iar partea în care cei doi soți înființează o firmă prin care-i învață pe oameni să mintă în legătură cu escapadele lor este pur și simplu senzațională prin simplitatea cu care autorul descrie această activitate.

Se spune adesea că există bărbaţi care umblă după femei, Hector poate fi socotit un bărbat care umblă după obiecte. Departe de a compara femeia cu obiectul, notăm totuşi asemănări evidente, iar spaimele eroului nostru se vor putea oglindi în spaimele infidelilor, precum şi în ale tuturor bărbaţilor adânc răniţi de raritatea femeilor. În cele din urmă, e povestea unui bărbat căruia îi plăceau femeile…

Ca “supliment” să zicem, avem cîteva scene tipice pentru societatea franceză, cum ar fi supa săptămînală la părinții lui Hector și prejudecățile părinților lui Brigitte. Și nu există aproape niciun paragraf în care Foenkinos să nu facă o glumă, o aluzie, o ironie.

Ca o ultimă observație, am apreciat foarte mult sinceritatea scriiturii autorului care ne conduce cronologic înainte și înapoi în acțiune și ne explică de ce recurge la unele tertipuri ale procesului creativ.

“Potențialul erotic al soției mele” de David Foenkinos, 2017, Editura Humanitas, 184 de pagini

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA:

Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments