CARTE Necunoscuta din Berlinul de Est – Immanuel Mifsud


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Ciudată carte! Pentru că, deși textul este dens și trebuie să te concentrezi 100% pentru a urmări povestea, finalul este dezarmant de simplu, dar și de interesant în același timp.

De fapt, e o poveste simplă: maltezul Erik Xerri ajunge în Berlin, trece în partea estică și, la o cafenea, o cunoaște pe Jutta Heim. Destul de simplu, ajunge să fie invitat la ea și să… știți voi. Ei bine, Jutta Heim devine obsesia vieții lui.

Nici după divorț, Erik nu reușește să și-o scoată din cap pe Jutta. Îi revin din cînd în cînd în minte fragmente din acea întîlnire, senzații, mirosuri. Îi scrie acelei femei misterioase, dar nu primește niciodată răspuns. Treptat, berlineza devine un ideal feminin cu care personajul principal își umple viața. Este o experiență generatoare de frustrare și întrebări constante.

Îi asculta gemetele și răsuflarea tăiată, și-o imagina zâmbind și încruntându-se în același timp. În apartamentul acela cu două camere, Erik Xerri redescoperise iubirea și pierduse orice legătură cu timpul, cu trecerea firească a minutelor și a orelor. Câteva clipe pierduse chiar și legătura cu spațiul – era atât de transportat, încât a uitat că se afla pe un teritoriu străin. A face dragoste într-o țară străină îi dădea cu totul alte senzații decât a face dragoste acasă – așa cum și tăcerea era cu totul diferită într-un loc străin, așa cum și mirosul păturilor era cu totul altfel. Până și întunericul părea diferit. Femeia își dorise să stingă lumina înainte să fi apucat să se apropie de ea, iar imediat ce a apăsat pe comutator, în loc să simtă neliniștea și teama de a fi îngropat de viu în întunericul ca de smoală, Xerri a simțit o nerăbdare înfierbântată, ca un copil care de-abia așteaptă să descopere ce se află în cadoul frumos împachetat pe care îl ține în mână. Până și gustul ei era diferit – cu totul diferit de gustul Alexandrei, al Lizei, alciocolatei pe care se bucurase s-o savureze din nou, al cafelei. Totul era altfel, totul era mai bun.

Nu este deloc o poveste de dragoste clasică. Este un text angoasant, iar în cadrul capitolelor se îngrămădesc, uneori în același paragraf, poveștile din prezent și rememorările, iar asta s-ar putea să ți se pară derutant cînd vei citi cartea. Volumul este presărat de observații despre mediul politic și social al anilor ’80 din Germania și din Malta, ceea ce adaugă un alt strat poveștiii de dragoste.

Erik este un actor celebru în țara lui, dar obsesia pentru Jutta îl face să nu se bucure pe deplin de succesul cu care este încununat. După mulți ani, merge din nou în Berlin, pentru a o găsi pe Jutta, însă constată că ceea ce vrea el este imposibil. Vă las plăcerea de a descoperi singuri deznodămîntul.

„Necunoscuta din Berlinul de Est” de Immanuel Mifsud, 2019, Editura Nemira, 204 pagini, traducerea: Ioana Văcărescu

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA (click pe link-uri ca să găsiți cel mai bun preț):


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.