CARTE Autonom – Annalee Newitz


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Despre această carte s-a spus că va reprezenta ceea ce a fost în epocă “Neuromancer” de William Gibson. Nu știu ce să zic, nu văd chiar atît în perspectivă. Dar cu siguranță este o carte importantă, una dintre puținele din SF-ul modern care vorbește despre relația dintre cyborgi și oameni, un subiect foarte popular în SF-ul anilor ’60-’70. Pus în contextul avîntului inteligenței artificiale pe care-l experimentăm astăzi, este posibil să auzim vorbindu-se despre romanul “Autonom” de Annalee Newitz și peste cîțiva ani.

O lume farmaceutică

Suntem în anii 2100 și ceva, cînd nu mai există cetățenie pentru oameni, ci franciză. Este un fel de permis de cetățenie pe care oamenii îl pot cumpăra pentru diverse state ale lumii. Aceste state sunt reunite în tot felul de alianțe:

  • Eurozona
  • Uniunea Asiatică
  • Zona Comercială Liberă
  • Federația Africană etc.

Oamenii care nu-și permit o franciză de cetățenie pot încheia un contract de servitute. Iar totul este guvernat de Coaliția Internațională pentru Proprietate (CIP) și copyright-ul este cel care controlează toate lucrurile, inclusiv medicamentele.

Ei bine, pe o piață atît de supravegheată, este normal să apară produse contrafăcute. Eliasz, un agent angajat de compania farmaceutică Zaxy, alături de robotul Paladin, este trimis să investigheze sursa unui medicament falsificat (Zacuity), care dă consumatorilor dorința de a munci continuu.

De partea cealaltă a baricadei avem falsificatorul, pe Judith “Jack” Chen, care se pricopsește, pe submarinul ei, cu un sclav fugit (Threezed). Volumul povestește vînătoarea de tip șoarece și pisică, investigația dusă de Eliasz pentru a o găsi pe Jack.

Veştile erau proaste. Ca niciodată, registrele comunităţii ştiinţifice şi corporaţiile media erau de acord asupra unui lucru, şi anume că în Calgary muriseră cel puţin o sută de oameni din cauza complicaţiilor legate de droguri. Experţii în dependenţă scoteau întruna studii de caz. Nimeni nu menţiona că vinovatul era Zacuity, varianta obţinută prin inginerie inversă.

Odată ce un specialist decent în ingineria inversă avea să se uite serios la medicamentul ei, provenienţa lui ar fi devenit destul de evidentă. Aşa că ori nu încercase nimeni asta, ori Zaxy muşamaliza rezultatele. Niciunul dintre contactele ei din Zonă nu postase semnalul lor de alertă, care trebuia să fie ascuns steganografic într-o imagine şi încărcat pe un forum al iubitorilor de pisici cu foarte mult trafic. Asta însemna că nimeni nu fusese vizitat de CIP. Sau, cel puţin, că nimeni nu trăise suficient încât s-o poată avertiza.

Jack nu va mai fi în siguranţă multă vreme, dar se părea că încă dispunea de ceva timp pentru a îndrepta lucrurile.

Totul este învelit într-o atmosferă futuristă foarte credibilă și condimentat cu flashback-uri care ne fac să înțelegem mai bine contextul istoric și personajele.

La nivel concret, autoarea descrie în detaliu modul în care se trăiește, locuiește și muncește în anii 2100: majoritatea materialelor au fost înlocuite cu o spumă, din care se produc cam toate obiectele; comunicarea se face în diverse moduri – “perimetru” (o rețea în jurul corpului), clipsuri pentru urechi, ochelari cu realitate augmentată, senzori în podul palmei etc. În această societate hipertehnologizată și dominată de roboți, este greu să mai definești ce este uman, iar oamenii iau medicamente care le amplifică simțurile și capacitățile.

Iată ce spune Tor.com despre carte:

În ansamblu, Autonom este un debut fantastic. Intriga este rapidă și deșteaptă; personajele sunt complexe, au defecte și sunt uneori oribile. Conflictele sunt pline de zone gri și de autojustificări. Părțile din Stephenson și Gibson se simt în mod special, și aceasta este cu siguranță o carte care își cunoaște predecesorii în cyberpunk. Adevărata diferență este în refuzul lui Newitz de a ne oferi o soluție curată și simplă unui set de conflicte globale dezordonate, în schimb oferindu-ne indivizi, alegerile lor și un sentiment zdrobitor al imensității problemelor pe care le ridică capitalismul târziu.

N-aș fi putut s-o spun eu mai bine :-) Vă recomand această carte dacă obișnuiți să citiți SF. Pentru cei nefamiliarizați cu acest gen literar, este posibil ca volumul să pară cam dificil, deoarece regăsim în el teme dezbătute în literatura SF din trecut, mai ales în creațiile din perioada steam punk. Dar tot e un lucru bun, pentru că astfel cartea vă poate motiva să mergeți în urmă, la lecturile SF clasice.

“Autonom” de Annalee Newitz, 2019, Editura Nemira, 302 pagini

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA:


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.