CARTE (+AUDIO) Șapte lucruri importante – Shelley Pearsall


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Cartea lui Shelley Pearsall este țintită către adolescenți, dar asta nu înseamnă că nu le va plăcea și adulților această poveste inspirată din fapte reale. Romanul este construit pe personalitatea și unica operă a lui James Hampton, un senior de culoare modest, care a trăit și lucrat în Washington D.C.

Supărat că bătrînul umblase în gunoi și luase pe cap șapca purtată de tatăl său cînd trăia, Arthur aruncă o cărămidă în direcția lui și-l rănește. La tribunal, Hampton îl roagă pe judecător să nu-l trimită pe băiat la școala de corecție, ci să-l oblige să lucreze pentru el.

Judecătorul îi aruncă o privire Colecționarului, care se înapoiase la locul său din rândul al treilea și care, cu mâinile în poală, privea.
— Acestea fiind spuse, domnul Hampton mi-a explicat că nu este interesat de pedeapsă, ci de redempțiune. Îl privi pe Arthur. Știi ce înseamnă redempțiune?
Arthur se gândi că are legătură cu biserica, dar știa că judecătorii nu condamnă oamenii să meargă la biserică.
Dădu din cap în semn că nu știe.
— Ei bine, ar trebui să știi. Caută mai târziu în dicționar.

Astfel Arthur află că seniorul lucra, într-un garaj ascuns pe o străduță, la o operă numită pe scurt “Tronul Celui de-al Treilea Cer”, o lucrare strălucitoare (la propriu) construită din materiale reciclate. Pentru a-și răscumpăra greșeala, băiatul este pus să caute și să adune astfel de materiale, din 7 categorii enumerate de bătrîn.

Fiecare dintre cele “7 lucruri importante” este definitoriu pentru ceva din viața lui Arthur. Coincidențele de pe parcursul poveștii îl fac să înceapă să creadă că Hampton fusese trimis pe Pămînt cu un scop anume. Puștiul oscilează între obligația de a-și ispăși “pedeapsa”, conflictul cu mama lui din cauză că aceasta aruncase la gunoi unele lucruri ale soțului decedat, amintirile legate de tatăl său și unele interacțiuni cu supraveghetoarea judiciară și cu sora lui.

Șapca în cauză lipsea din șifonier, la fel ca toate celelalte lucruri care fuseseră ale tatălui său, în acea zi de noiembrie, când Arthur se întoarse de la școală. Era într-adevăr 8 noiembrie, cum spusese judecătorul. Într-o vineri. Arthur își amintea că deschisese șifonierul ca să se schimbe. Tocmai își dăduse jos haina și își aruncase înăuntru pantofii, când observă ceva diferit. Șifonierul era ordonat și pe jumătate gol. Mirosea a soluție de curățat Murphy’s Oil Soap. Cu inima bătându-i puternic în piept, începu să dea de o parte lucrurile rămase, căutând haina veche din catifea reiată a tatălui său. Era o haină mare și decolorată care se modelase după umerii tatălui său și care emana mirosul rânced de țigări, bere și ulei de motor, ca și cum tatăl lui ar fi purtat-o în acea zi la serviciu.

Shelley Pearsall scrie cărți pentru tineri și construiește în jurul lor exerciții și activități ce pot fi desfășurate la școală, la orele de literatură. Dar “Șapte lucruri importante” nu-ți va părea deloc o carte puerilă, ci este un text cu multe învățături, metafore seminificative și portrete solide de personaje. Autoarea reușește să te facă să te identifici cu băiatul, cu trăirile lui interioare și te va face să simți uimirea cu care Arthur descoperă că James Hampton nu este un simplu bătrîn care hălăduiește pe străzi și caută în tomberoane.

Iată un fragment audio din carte, în lectura mea:

Dacă ai copii, nu strică o lectură împreună cu aceștia!

Șapte lucruri importante de Shelley Pearsall, 2019, Corint Books, 318 pagini.

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA:


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.