FILM Despre vremurile moderne nelalocul lor, în „SAF”


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Cu toții trecem prin perioade proaste în viață, nu-i așa? Dar pe Kamil din filmul „SAF” parcă prea-l urmărește ghinionul!

Acțiunea filmului se petrece în districtul Fikirtepe din Istanbul. Transformarea urbană face una cu pământul comunitățile sărace, iar refugiații sirieni se adăpostesc în clădiri abandonate.

Kamil și soția lui, Remziye, riscă să își piardă casa. Rămas de mult timp fără un loc de muncă, Kamil este nevoit să accepte, în secret, să lucreze pe un șantier. Pe lângă faptul că astfel îi ia locul de muncă unui refugiat sirian, angajatorul lui este compania care distruge zona în care locuiește.

Mai mult, Kamil și Remziye așteaptă un copil, iar soția pune în secret bani deoparte pentru creșterea lui. Deși este un om bun, precoupat de semenii săi, Kamil cedează vremurilor și apelează la o soluție radicală pentru a ieși din impas.

Când el dispare, soția lui trebuie să se confrunte cu consecințele faptelor lui, care nu par să corespundă cu omul pe care ea îl cunoștea. Dar Remziye refuză să cedeze.

Ritmul interior se suprapune pe ritmul filmului

Unii ar spune că prima jumătate a peliculei se desfășoară prea lent. Eu cred că este numai bun acest ritm, pentru că el ne induce un pic stările lui Kamil și ne face să simțim și noi apăsarea acestuia, în momentul în care este încolțit de soartă și presat de nevoia banilor. Ce n-am înțeles însă prea bine a fost ce l-a făcut să se schimbe brusc personajul principal și să treacă în partea „întunecată” a umanității.

Chiar dacă te uiți atent la film, tot ți se pare că-ți scapă ceva. În partea a doua, creația devine una polițistă și marcată de suspans. Nici la final parcă nu vei ști exact ce s-a întîmplat cu adevărat. Eu am simțit nevoia să-l caut și eu pe Kamil alături de Remziye, ca să-l întreb direct ce l-a determinat să acționeze astfel.

Din 5 iulie, în cinematografe

Lungmetrajul este scris și regizat de Ali Vatansever, imaginea este semnată de Tudor Vladimir Panduru, montajul a fost realizat de Evren Lus, muzica a fost compusă de Erdem Helvacioglu.

  • Regizorul Ali Vatansever va fi prezent joi, 4 iulie, de la ora 20:00, la Visssual din Brașov pentru avanpremiera filmului.
  • O proiecție specială în prezența regizorului, a coproducătorului român Anamaria Antoci și a sound designer-ului Alexandru Dumitru este programată la Cinema Muzeul Țăranului din București, vineri, 5 iulie, de la ora 20:30.
  • „Saf” va rula la Iași în cadrul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film, pe 14 iulie, de la ora 19:00.

Cred că merită să mergeți să vedeți acest film. Situația prezentată este foarte apropiată de cea pe care o trăiesc milioane de români plecați la muncă în străinătate și care, de cele mai multe ori, sunt nevoiți să accepte condiții de lucru precare și remunerații sub nivelul efortului depus. Iar atunci cînd veți vedea muncitori vietnamezi pe șantierele bucureștene, gîndiți-vă că nu sunt simplă „mînă de lucru”, ci oameni înstrăinați, presați de vremuri și că merită un pic de empatie.

(Apropo, în turcă, „SAF” înseamnă NAIV sau PUR, cam cum e personajul principal.)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.