CARTE Terapia gestalt. 100 de teme și tehnici fundamentale – Dave Mann


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 7 min)

Aceia dintre voi care au fost la psihoterapie au trecut probabil cel mai adesea prin terapie cognitiv-comportamentală sau psihanaliză. Ați putea crede că terapia gestalt este cine știe ce chestie nouă în domeniu. De unde! Acest tip de terapie are deja vreo sută de ani, dar este mai puțin cunoscută la noi.

Volumul este scris pentru terapeuți. De aceea, limbajul este tehnic, de specialitate. Dacă n-ai mai citit cărți de psihologie sau n-ai studii în domeniu, îți va fi un pic greu să înțelegi unele fraze. Dar nu e nicio rușine să stai cu dicționarul sau mobilul lîngă tine, pentru a căuta noțiuni necunoscute!

Avînd în vedere acest public, cartea este scrisă din perspectiva terapeutului, dar și în calitate de client te poți identifica cu situațiile expuse și poți practica exercițiile sugerate. Cele 100 de teme merg de la istoria terapiei gestalt către explicații de bază, trec prin călătoria terapeutică, fenomenologie și dialog, pentru a ajunge la etică și valori și a se încheia prin cercetare în domeniu.

Ce este gestalt

Gestalt este o terapie a prezentului. Psihologul se va focaliza pe ceea ce i e întîmplă și ce simte ACUM clientul său și nu va căuta explicații în trecut. Pilonii gestaltului (scris cu literă mică, deoarece a devenit de mult un substantiv comun) sunt:

  1. Teoria cîmpului: experiența unei persoane este explorată în contextul situației sale.
  2. Fenomenologia: căutarea sensului prin ce e evident, mai curînd decît prin interpretarea observatorului.
  3. Dialogul: formă de contact ce se preocupă de intervalul relației și de ce se întîmplă în acest interval.

Simplist spus, un gestalt este un act început și încheiat, o fază. Un gestalt este format, de exemplu, dintr-un proces de tipul: mi-e foame -> caut mîncare -> mănînc -> sunt mulțumit că am mîncat.

În perioadele dificile, omul se adaptează creativ la mediu și situație. Cînd aceste adaptări sunt depășite și compulsive, se creează așa-numitele gestalturi fixe. Să le spunem obsesii, deși cuvîntul nu este 100% potrivit.

Consider că multe probleme psihologice sau așa-numitele trăsături sau tulburări de personalitate își au rădăcinile în acțiunea clientului de a face cea mai bună adaptare creativă posibilă pentru a supraviețui într-un mediu nesănătos din trecutul său. Dacă această adaptare a dezvoltării a fost făcută timpuriu, ea poate atunci să fi devenit profund întipărită la nivel neurologic.

De exemplu, copilul se adaptează la mediul familial dominat de violență retrăgîndu-se în camera sa și ascultînd muzică la căști. În faza de maturitate, acest comportament nu-l ajută la fel de mult cînd este certat de șeful său sau cînd este anunțat o veste proastă. Copilul care trecea atunci printr-o fază de introiecție (accepta tacit tot ce se întîmpla în jur, în ideea că “așa trebuie” sau că “așa e dat”) devine adultul care nu știe să se exprime “agresiv” atunci cînd e cazul.

Clientul este îndrumat

Spre deosebire de alte tipuri de terapii, în gestalt terapeutul nu-l ghidează în niciun fel pe client către soluție. În schimb, îl face să se descopere, în așa fel încît clientul însuși să dobîndească instrumentele necesare vindecării. Acest proces poate fi întîrziat în funcție de cîte evenimente neîncheiate are clientul. Poate fi vorba de despărțiri din cuplu în care clientul nu știe a cui a fost vina, de violențe în familie față de care nimeni nu a cerut iertare, de moartea bruscă a cuiva cunoscut ș.am.d.

Din această perspectivă, chiar și momentul încheierii terapiei trebuie să fie ales cu mare grijă de terapeut și de client și trebuie să fie un proces care să fie dus clar la capăt. Pentru mulți clienți, încheierea terapiei poate fi primul moment din viața lor în care pun capăt conștient unui lucru, cunoscînd toate motivele acestui final.

O altă caracteristică importantă a terapiei gestalt este că terapeutul nu-i dă “teme pentru acasă” clientului. Însă poate pune în scenă unele experimente în interiorul cabinetului sau poate folosi unele stratageme precum “vorbitul cu scaunul gol”, pentru a declanșa anumite procese în mintea clientului.

Ideea de agresivitate

Cînd spunem “agresivitate”, ne gîndim la lucruri urîte, la violențe, lovituri, zgomot și haos. În terapia gestalt, agresivitatea este acțiunea directă, creativă și susținută a clientului asupra mediului său. Agresivitatea înseamnă să iei decizii rapide însă argumentate intern, să răspunzi unei replici, în final să schimbi ceva din spațiul tău vital.

Dave Mann spune că scopul nespus al oricărui terapeut este să “dea faliment”, adică un client considerat vindecat să nu se întoarcă la terapeut, în contextul în care se presupune din oficiu că orice terapie este contra cost. În gestalt, terapeutul are ca scop să observe la client că și-a dezvoltat o serie de instrumente psihice prin care să facă autoterapie continuă după ce terapia din cabinet s-a încheiat. De aceea, nu rare sunt cazurile în care clienții își surprind terapeuții prin curajul cu care experimentează unele situații, pentru a scăpa de temeri, obsesii sau gestalturi fixe.

A fi terapeut gestalt nu înseamnă a avea o haină pe care o punem și o scoatem – avem nevoie să trăim viața adoptînd principiile profesiei noastre. Avem nevoie să fim activi din punct de vedere politic, organizațional, ecologic, în viața noastră cotidiană și cu clienții noștri. Prin acest demers îi vom influența pe cei din jurul nostru și vom merge spre o existență mai armonioasă în relație cu ceilalți și cu planeta noastră.

În concluzie, avem de-a face cu o carte de specialitate, foarte indicată celor care lucrează în domeniu, dar este și un volum pe care-l poate descoperi orice pasionat de psihologie, de mintea umană, de acest “spațiu vital” din jurul nostru.

“Terapia gestalt. 100 de teme și tehnici fundamentale” de Dave Mann, 2013, Editura Trei, 392 de pagini.

CUMPĂRĂ CARTEA DE LA:


Abonează-te
Anunță-mă cînd apar
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments