CARTE (+AUDIO) Gânduri de pe o planetă nervoasă – Matt Haig


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Este prima carte de Haig pe care am citit-o și recunosc că am cumpărat-o din simplul motiv că mi-a plăcut titlul. Pentru că da, și eu consider că locuim pe o planetă nervoasă. Ea nu era așa, noi am înnebunit-o, cu stilul nostru de viață, cu plasticul și cu ura. Iar Matt Haig a fost afectat atît de mult de societatea asta încît a avut depresie, anxietate și atacuri de panică. Bănuiesc că mai are și acum, pentru că astea nu trec ca tusea.

Este o culegere de gînduri, da. Dar sunt gînduri pe care le poți considera sfaturi. De fapt, sunt variate:

  • observații
  • cugetări
  • statistici
  • mici narațiuni.

Din fiecare însă poți extrage cîte ceva folositor pentru viața ta. În timp ce unele texte sunt clare și răspicate, altele sunt poetice și pansive. Iată, de pildă, o pagină cu o enumerare a “Lucrurilor care sunt mai rapide decît înainte”:

E-mailul.
Mașinile.
Atletismul olimpic.
Știrile.
Puterea de procesare.
Fotografiile.
Scenele din filme.
Tranzacțiile financiare.
Călătoriile.
Creșterea populației globale.
Defrișarea pădurii amazoniene.
Navigarea pe Internet.
Progresul tehnologic.
Relațiile.
Evenimentele politice.
Gândurile noastre.

După cum vezi, tehnologia apare de 4 ori în această enumerare. Nu e de mirare, pentru că în asta constau gîndurile lui Haig: în modul în care tehnologia ne-a schimbat pe noi, societatea și relațiile dintre noi. De aceea, de mai multe ori autorul dă exemple din viața proprie, povestește unele interacțiuni dintre el și soția lui, evocă episoade din comportamentul său dinainte și după tratament.

Iată un fragment audio din carte, în lectura mea:

Este una dintre acele cărți la care vei simți nevoia să tot pui semne sau să subliniezi. Pentru că, recunoaște, cum să nu-ți fie utile niște sfaturi prin care ești îndemnat să nu te mai gîndești la îmbătrînire sau cum să eviți conflictele cu semenii sau cum să te simți mai fericit? De fapt, sfaturi despre cum să nu iei în considerare viteza cu care se învîrte acum planeta asta nervoasă.

Și totul se petrece prea repede ca să le putem procesa pe toate. Cu siguranță, cu o viteză mai mare decât pe vremea lui Tolstoi. Totul se prăbușește. Toată informația. Toată conexiunea tehnologică. Creierul lumii e un clișeu, dar și o metaforă potrivită. Suntem neuronii creierului lumii, transmițându-ne neuronic pe noi înșine tuturor celorlalți. Transmitem supraîncărcarea înainte și înapoi. Neuroni supraîncărcați pe o planetă agitată. Gata să se prăbușească.

Sună apocaliptic? De fapt, acest volum este unul optimist. Pentru că, deși Haig ne copleșește cu trecerea în revistă a bubelor lumii de azi, ne oferă și mici soluții. Sau cel puțin ne arată că pot exista soluții chiar și în cele mai sumbre scenarii. Așa că, aflînd asta, parcă nervozitatea planetei scade un pic…

“Gânduri de pe o planetă nervoasă” de Matt Haig, 2019, Editura Nemira, 328 de pagini.

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.