Datele despre sănătatea pacienților din Europa de Est devin interesante pentru marile companii de asigurări


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 1 min)

Pe măsură ce românii se abonează la serviciile clinicilor medicale private, companiile de asigurări se străduiesc să fie primele în stabilirea de contracte pentru colectarea datelor personale de sănătate ale pacienților, spune Reuters.

Pentru aceste companii, oportunitatea este enormă și fiecare dintre ele vrea să fie prima care-și asigură colaborări cu clinici din Europa de Est. Aceste date vor fi folosite pentru evaluarea riscului asiguraților și stabilirea prețurilor polițelor.

Asiguratorii fac echipă cu firme de tehnologie din regiune, cum este start-up-ul polonez Infermedica, pentru a folosi software avansat de analizare a datelor personale anonimizate, pentru a furniza diagnostice preliminare.

Acest nou “corn al abundenței” în materie de date personale în Europa de Est a atras atenția și gigantului Google, care și-a anunțat intenția, la finalul anului trecut, de a cumpăra compania Fitbit, la prețul de aprox. 2,1 miliarde de dolari. Astfel, Google va avea acces la date precum:

  • pașii parcurși zilnic de utilizatori
  • caloriile arse
  • tensiunea arterială
  • calitatea somnului etc.

Două “mici” probleme

Prima ar fi că va dura cîțiva ani pentru a colecta numărul minim de date care pot asigura previziuni cu bază științifică. Prea puține date ar putea însemna diagnostice precare și concluzii pripite.

A doua problemă constă în asigurarea securității stocării datelor respective. Este o problemă importantă, avînd în vedere episoadele de cracking ale bazelor de date de sănătate din Ungaria (octombrie 2019) și Marea Britanie (2017).


Leave a Reply

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonează-te  
Anunță-mă cînd apar