Am văzut 5 filme (Mark Felt, Dark Waters, Anchorman 1+2, Jojo Rabbit) 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House (2017) ✭✭✭✩✩

Dacă n-ați văzut “Toți oamenii președintelui”, ar fi bine să o faceți, înainte să vizionați acest film. Povestea de aici este cea a lui Deep Throat, informatorul secret din FBI al jurnaliștilor de la Washington Post, cu ajutorul căruia cei doi reporteri au reușit să provoace demisia lui Richard Nixon, în scandalul Watergate. Foarte bună alegerea lui Liam Neeson în rolul principal, actor cunoscut pentru filmele de acțiune, în care în general are de recuperat vreo persoană sau vreun obiect, călcînd pe cadavre. Abia în 2005, la 31 de ani de la scandal, numele informatorului (mai curînd un whistleblower – avertizor de integritate) a fost dat publicității. 


Dark Waters (2019) ✭✭✭✭✩

Creație inspirată de un articol din New York Times. Angajat la o firmă mare de avocatură, Rob Bilott este informat de un fermier despre abuzurile contra mediului făcute de-a lungul timpului de compania DuPont. Avocatul își dedică viața cercetării acestui caz și descoperă că celebra firmă a deversat în rîurile din SUA o componentă chimică inventată de 3M și declarată de aceștia nocivă: PFOA. Este compusul chimic din teflon și alte produse care resping apa. Astăzi, 99% din organismele de pe Terra conțin acest compus. Chiar dacă acum nu mai folosim tigăi cu teflon sau alte produse, am moștenit această otravă în corp de la părinți sau o ingerăm din apă.


Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004) ✭✭✭✩✩
Anchorman 2: The Legend Continues (2013) ✭✭✭✩✩

Celebrul prezentator Ron Burgundy din San Diego și echipa lui sunt luați prin surprindere de angajarea la postul TV a unei femei care urmează să prezinte alături de ei, lucru nemaivăzut în anii ’70. O situație simplă, care poate exista chiar și în zilele noastre, este tratată cu mult umor. Rolul lui Will Ferrell este bine conturat, însă cel al lui Steve Carell e cam de nișă, mai ales dacă nu l-ai văzut pe acest actor în alte comedii. Rolul Christinei Applegate („Veronica Corningstone” în film – observați analogia numelor de familie) este clasic pe ideea misogină a “femeii care nu poate face treabă de bărbat”. Ambele părți sunt abundente în apariții cameo ale unor celebri actori. Cele mai fulminante sunt scenele de confruntare dintre echipele de televiziune din oraș.


Jojo Rabbit (2019) ✭✭✭✭✭

Extraordinară această alegorie cu acțiunea situată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial! Jojo, un tînăr nazist care-l are pe Hitler drept prieten imaginar, descoperă că mama lui adăpostea o fată evreică, în mansarda casei, de ceva timp. Așa-zisa datorie a lui Jojo față de naziști intră în conflict cu prietenia (sau poate chiar iubirea) care se înfiripă între el și tînără. Povestea continuă candid, dar are și accente triste. Muzica filmului merită ascultată integral după ce ați terminat de văzut pelicula.


::: Seria Am văzut trei filme :::


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Am văzut 5 filme (Mark Felt, Dark Waters, Anchorman 1+2, Jojo Rabbit)