CARTE (+AUDIO) „Cînd Hitler a luat cocaină și Lenin și-a pierdut creierul. Din culisele istoriei” de Giles Milton


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Nu zic că nu este o carte serioasă, dar poate fi folosită ca „tampon” între două cărți mai cu esență. Acest volumaș este un caleidoscop de fapte istorice mai puțin cunoscute, care pe timpuri ar fi fost potrivite pentru rubrica „Știați că?” din revistele de divertisment. Sunt tot felul de povești despre lideri și oameni celebri, dar și fapte curioase, din tot felul de domenii.

Autorul a organizat pe subiecte povestioarele și fiecare capitol are un citat semnificativ. Aflăm din această carte despre oameni care au scăpat de moarte exact la fix, oameni care au avut fapte de bravură, curiozități din istorie (mai ales din secolul al XX-lea) ș.a.m.d.

Sunt multe povești din timpul Primului și celui de-Al Doilea Război Mondial, deci așteptați-vă la fapte de arme atît de incredibile încît vi se vor părea istorisiri pescărești.

Injecțiile îi erau administrate la scurt timp după micul dejun. De îndată ce își termina porția de fulgi de ovăz și ulei de in, Adolf Hitler trimitea după medicul său personal, TheodorMorell. Doctorul sufleca mâneca pacientului ca să-i injecteze un nemaipomenit cocktail de droguri, multe dintre ele creând dependență și fiind astăzi considerate periculoase și ilegale. Zi de zi, timp de nouă ani, dr. Morell i-a administrat lui Hitler amfetamine, barbiturice și opiacee în asemenea cantități încât și-a atras porecla de Stăpânul Injecțiilor. Unii dintre apropiații lui Hitler se întrebau dacă nu cumva încearcă să-l omoare pe Führer.

De exemplu, știați că SUA au avut un împărat la un moment dat? Ei bine, Norton se autoproclamase împărat și se purta ca atare, iar asta a durat cîțiva ani, înainte să fie internat la un ospiciu.

Norton era o figură cunoscută în capitala imperială, SanFrancisco. Umbla îmbrăcat în uniformă de ofițer de marină, cu epoleți aurii și o spectaculoasă căciulă din blană de castor, împodobită cu rozete și pene de păun. Cu un baston în mână, îi plăcea să se plimbe pe străzile oraşului, sporovăind cu supușii și inspectând starea clădirilor publice.

Alte povești ciudate:

  • Irena Sendler a fost o tînără care a scos clandestin din ghetoul evreiesc din Varșovia sute de copii, de obicei ascunși în pachete pe care le ținea sub braț;
  • Ota Benga a fost un pigmeu adus cu forța în Bronx, pentru a fi expus la grădina zoologică, fără să fie considerat om;
  • Albert Pierrepoint a fost cel mai experimentat călău din Marea Britanie; putea să spînzure două persoane în același timp; a fost scos la pensie din cauză că nu mai vedea bine și era cît pe ce să-l spînzure pe asistentul său.

Ascultați un fragment din carte, în lectura mea:

Mai sunt o mulțime de astfel de fapte anecdotice. Cartea este bună pentru că te face să cauți mai multe detalii online la fiecare dintre povești. Îți garantez că este un volum care te va lăsa des cu gura căscată!

„Cînd Hitler a luat cocaină și Lenin și-a pierdut creierul. Din culisele istoriei” de Giles Milton, 2019, Corint, 184 pp.

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.