CARTE (+AUDIO) „Alte glasuri, alte încăperi” de Truman Capote


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)

Spre rușinea mea, este prima carte de Truman Capote pe care am citit-o și întîmplător este chiar primul lui roman, apărut în 1948, care l-a impus drept un scriitor de valoare. Prima creație a lui a apărut în 1945 și a fost o nuvelă. Recunosc că am avut un mic șoc cultural cînd m-am confruntat cu stilul autorului în „Alte glasuri, alte încăperi”. Este o carte în stil gotic, densă, plină de descrieri, rememorări, suprarealism, ocultism.

Aceasta este ediția necenzurată a volumului care a fost de altfel ecranizat în 1995, în regia lui David Rocksavage, după ce fusese deja adaptat pentru teatru. Din ediția cenzurată apărută în timpul comunismului, au fost scoase mai multe paragrafe despre care s-a considerat că influențează în mod negativ cititorii sau care erau prea explicite despre anumite subiecte, precum sexualitatea.

După moartea mamei, Joel Knox se duce să locuiască împreună cu tatăl lui, pe care nu l-a văzut niciodată deoarece îl abandonase la naștere, la un conac din vecinătatea orăşelului Noon City din Alabama. Acolo ajunge în grija lui Amy Skully, mama sa vitregă și a vărului gay Randolph Skully, pe o proprietate unde muncesc negresa Missouri Fever (Zoo) și negrul Jesus Fever.

Treptat, Joel se adaptează la ritmul casei, acceptă faptul că nu poate comunica cu tatăl său căzut la pat și se împrietenește cu două gemene care locuiesc în apropiere – Idabel și Florabel. Nu lipsesc explorările zonei, cu locuri excentrice precum un hotel părăsit și un lac în care și-au găsit sfîrșitul misterios cîteva persoane.

O pisică gălbuie, tărcată, străbătu sprintenă curtea şi sări agilă în poala lui Jesus Fever; era cea pe care o zărise Joel furişându-se printre tufele de liliac. Se cocoţă pe umărul bătrânului, îşi lipi boticul viclean de obrazul lui scofâlcit şi ochii ei căprui, uluiţi, îl săgetară strălucitori pe Joel. Începu să toarcă de îndată ce micuţul negru îi mângâie burtica dungată. Fără melon, ţeasta lui Jesus Fever aducea, în afară de câteva smocuri răzleţe, ca de lână mâncată de molii, cu o bilă de metal lustruit; pe trupul delicat îi atârna, zdrenţuit, un costum negru, de două ori cât el, iar în picioare avea nişte ghete cu nasturi, din piele portocalie. Era profund mişcat de spiritul slujbei şi, în răstimpuri, îşi sufla zgomotos nasul, ţinându-l între degete şi azvârlindu-şi mucii în ferigi.

Joel împletește observațiile din jurul său cu fantasme și vise pline de angoasă. Lumea lui Joel este una a gîndurilor, în cea mai mare parte. Pentru că dorește să se apere de lumea din jur care pare că-l amenință la orice pas, tînărul se retrage în mintea sa, populată de amintiri din copilărie, regrete, speranțe și planuri.

În „Alte glasuri, alte încăperi”, nimic nu este ce pare. Atmosfera oarecum bucolică a micului oraș este contrazisă de misterele ce-l pîndesc pe Joel. Dialogurile sunt cele mai fascinante și Randolph este cel care împletește cuvintele atît de profund încît vei simți nevoia să parcurgi unele pasaje din carte de mai multe ori.

El însă nu îndrăzni să se arate, căci nu-i putea oferi ceea ce-şi dorea ea: iubirea lui era în ţărână, ţăndări, moartă, cu flori uscate acolo unde ar trebui să fie ochii, cu covor de muşchi pe buze, iubirea lui era undeva departe, hrănindu-se cu ploaie, iar din ruina ei creşteau, ca o spumă, crinii. Ea se retrase şi urcă scările, iar Joel, care asculta ecoul paşilor ei răsunând de sus în vreme ce ea, în nevoia ei de a-l avea, scotocea jungla de încăperi, se simţi cuprins de un cumplit dispreţ de sine: păi, ce înseamnă spaima lui pe lângă spaima domnişoarei Wisteria? El are o cameră, un pat al lui, din clipă-n clipă are s-o şteargă de-aici, să se ducă la ele. Pe domnişoara Wisteria însă, care plânge din cauză că băieţeii trebuie să crească înalţi, are s-o aştepte tot timpul această călătorie prin încăperi muribunde, până când, într-o zi singuratică, are să dea peste cel care-o aşteaptă ascuns, rânjind, cu un cuţit în mână.

Iată un fragment audio, în lectura mea:

Este o carte care descrie traseul inițiatic al unui tînăr încercat de greutățile vieții. La final, Joel iese mai puternic, mai înțelept și pregătit să înfrunte viitorul.

„Alte glasuri, alte încăperi” de Truman Capote, 2015, Polirom, 240 pp.

CUMPĂRAȚI CARTEA DE LA:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.