(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)
În 3 noiembrie 2020, americanii (nu toți, pentru că sistemul electoral american nu permite tuturor cetățenilor să voteze direct) vor avea de ales un președinte dintre doi candidați: Donald J. Trump și Joe Biden. În cursă se mai înscriseseră 27 de democrați și 3 republicani, dar aceștia au renunțat la cursă pe parcurs.
Americanii vor avea de ales dintre doi candidați cu o traiectorie asemănătoare, pînă la un punct. Documentarul „THE CHOICE 2020: Trump vs. Biden” realizat de PBS, din seria „Frontline”, le compară biografiile celor doi, încercînd să ofere o imagine obiectivă a candidaților.
Atît Trump, cît și Biden au avut copilării traumatizante. Dacă Trump a fost lipsit de dragostea de mamă, din cauza unei boli grave a acesteia și a avut un tată foarte dur, Biden a trecut prin chinurile școlii catolice și a suferit de balbism (bîlbîială). Trump a trecut prin școala militară, în timp ce Biden a intrat în politică încă din timpul liceului.
Trump a transformat chinurile sale într-o personalitate focalizată pe succes, cu riscul de a deveni opac la empatie, misogin, pozitiv pînă la toxicitate. Biden a devenit un om perseverent, cu inteligență emoțională, apropiat de oameni și de comunitățile defavorizate.
Prin interviuri cu rudele, prietenii și colaboratorii celor doi și cu multe imagini de arhivă, documentarul reușește să te facă să-ți schimbi părerea despre cei doi bărbați și poate chiar să-ți distrugă unele dintre prejudecăți.
Printre cei cu care a lucrat Trump se află și Roy Cohn, un om fără scrupule, cu principii de viață fără echivoc. De la acesta a învățat Trump să nu se lase criticat, să arate mereu că deține controlul, să nu se scuze, să atace și să meargă mai departe. A aplicat acest comportament atît în afaceri, cît și în viața de familie și în politică.
Trump a luat divertismentul din televiziune și tehnicile din star-system și le-a dus în campaniile sale la președinție. Scandalurile în care a fost implicat (printre care celebrul „grab them by the pussy”) nu numai că nu l-au doborît, dar l-au făcut și mai popular, pe principiul „e unul de-ai noștri, e ca noi, e un om”.
Biden l-a avut pe John Kennedy ca model, printre alții. A construit legături puternice cu comunitatea de culoare din SUA, ceea ce l-a ajutat să fie ales vicepreședinte de către Barrack Obama. Perseverența lui l-a ajutat să treacă peste moartea tragică a soției și a unuia dintre copii, într-un accident de mașină. Mai tîrziu, moartea celuilalt fiu, din cauza unui cancer la creier, l-a umanizat și mai mult în ochii publicului.
Trump nu suportă co-starurile. El este singura vedetă a propriului său show. El nu împarte puterea, dă mereu vina pe alții, fie că aceștia sunt inamici inventați sau reali. Discriminarea, misoginismul și antisemitismul sunt pentru Trump combustibil prin care inflamează publicul, mass-media și adversarii politici. După ce aruncă paie pe foc, el se retrage și savurează scandalul provocat, spre deliciul alegătorilor săi. Chiar el a afirmat la un moment dat că nu și-a schimbat aproape deloc caracterul din clasa I și pînă acum.
Biden are o vîrstă înaintată și probabil că nu are șanse prea mari la alegerile din noiembrie. Însă el reprezintă celălalt taler al balanței, este o oază de educație, normalitate și emoție, care a lipsit în anii președinției Trump. A învățat multe lecții din viață și și-a schimbat personalitatea și opiniile bazîndu-se pe experiență, în timp ce Trump își folosește inflexiblitatea pentru a da impresia de control și guvernare cu brațe de fier.
Într-un fel sau altul, pe toți ne afectează alegerile prezidențiale din SUA. Așa că vă recomand documentarul „THE CHOICE 2020: Trump vs. Biden”. Îl puteți urmări online la PBS (cu VPN de SUA activat) sau puteți aștepta să-l vedeți la postul B1 TV, vineri, 2 octombrie, la ora 22:00.
Citește și:
E-BOOK „Fear. Trump in the White House” de Bob Woodward