DOCUMENTAR “Chuck Norris vs. Communism” – Ilinca Călugăreanu


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

În 1990, încă se mai uita lumea “la video”, adică se mai făceau vizionări în grup de filme pe casete VHS, traduse de Irina Margareta Nistor. Treptat însă, o dată cu apariția televiziunii prin cablu, imperiul casetelor s-a prăbușit. Puștanii din 1990 își aminteau vag cum părinții lor pierdeau nopțile pe la vecini sau prieteni, pentru a vedea 3-4 filme la un televizor color, de pe o copie a unei casete introduse clandestin în țară de “inginerul Zamfir”.

Documentarul “Chuck Norris vs. Communism” povestește cu nostalgie, umor și culoare revoluția culturii pop introduse pe furiș în România comunistă din timpul lui Ceaușescu. Filmul urmărește traseul casetei video de la introducerea ei în țară (pe la Constanța) de unii capi ai rețelei de traducere, copiere și distribuție a producțiilor hollywoodiene, precum ing. Zamfir. Personajele centrale sunt misteriosul Zamfir și binecunoscuta Irina Nistor.

Dna Nistor a fost un pic racolată de Zamfir pe cînd ea lucra la TVR, la direcția de cenzură, ca traducătoare. Tot ca traducătoare a lucrat în subsolul din somptuoasa casă a colonelului, acolo unde a dublat în română în jur de 3.000 de filme. Lucra la aproximativ 6 filme pe zi, dar își amintește că într-o zi a tradus 10 filme fără întrerupere. Vocea puțin răgușită, cu inflexiuni pițigăiate a Irinei Nistor a devenit legendară în epoca ceaușistă. Era sinonimă cu bucățica de libertatea pe care o oferea caseta video cu film.

Evadarea prin dreptunghi

Dreptunghiul de plastic care adăpostea banda audio-video a însemnat o mulțime de lucru atunci, printre care:

  • Socializare. Închipuiți-vă zeci de oameni înghesuiți într-o sufragerie de apartament de bloc, cu geamurile închise, cu perdelele trase. Fiecare dintre ei plătea o mică taxă pentru a vedea o producție americană de ultimă oră. Despre filmele văzute se vorbea în șoaptă și numai cu anumiți oameni, luni întregi, ani întregi.
  • Fereastră spre lume. La un moment dat, românii nu mai erau atenți la acțiunea filmului, ci la decoruri, peisaje urbane, îmbrăcăminte, produse, mîncare; tot ce nu exista în România vitregă a acelor ani exista pe micul ecran.
  • Rezistență. Sigur că întregul traseu era ilegal, de la introducerea casetei în țară la tradus, copiat și vizionat. Dar era ca un drog, nu te puteai abține și nu te puteai opri. Era un mic gest de rezistență anticomunistă, inconștient pentru majoritatea participanților.
  • Culturalizare. Tinerii au învățat mai bine engleza cu ajutorul acelor filme; femeile au căutat să-și modifice garderoba privind filmele; românii au aflat că există o lume mai bună decît ceea ce vedeau în țara lor, în Rusia sau în Iugoslavia.
  • Afacere. Pentru unii, un aparat video și cîteva casete erau echivalentul unei averi; într-o seară, puteai cîștiga de la spectatori salariul pe o lună; iar dacă erai în filiera reproducerii și distribuției de casete, veniturile se dublau sau triplau.

Documentarul are un anumit parfum care evocă foarte bine epoca: reconstituirea scenelor de bloc, replicile autentice ale actorilor, muzica lentă din fundal, luminile bine plasate în jurul martorilor. O foarte bună stratagemă este apariția Irinei Nistor abia pe la minutul 65 al filmului, deși pînă atunci vocea ei ne însoțește prin comentariu.

“Într-un moment de dictatură unde se controlează tot, se scapă de sub control ceva care pare neînsemnat: caseta video. Prin această casetă video, întreg sistemul comunist s-a clătinat; prin ‘neseriozitatea’ ei a fost impactul mare.”
(Zamfir, principalul personaj care introducea casetele video cu filme în România)

De ce a făcut asta Irina Nistor, deși știa că este periculos? Ea spune că voia pur și simplu să vadă filme, era avidă de producții noi americane sau de prin alte țări, la care alți români nu aveau acces. Apoi, pentru că filmele erau povești; prin faptul că ea a tradus casetele video, a devenit povestitoare la rîndul ei. Chiar din acea perioadă, Irina Margareta Nistor a devenit poveste ea însăși.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.