5G, Sfîntul Graal al vitezei de trafic de date mobile?


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Cînd am trecut la abonamentul Fiberlink 1000 (adică, teoretic, download 940 / upload 450 Mbps), m-am întrebat de ce abonamentul nu se numește „Fiberlink aproape 1000 la download și nici 500 la upload”. Cu toate astea, tot am simțit că l-am prins pe D-zeu de un picior, în țara în care ne lăudăm cu viteză de trafic de Internet de Top 10 în lume. Imediat după ce am trecut la noul abonament, de față cu operatorii de la Digi, am verificat viteza la www.speedcheck.org/ro/ și am zîmbit mulțumit.

Și mă gîndeam că treaba stă destul de simplu: dacă supralicitezi, omul va dori mereu mai mult. La fel e la cadouri: aha, mi-a făcut un cadou destul de scump pentru veniturile ei/lui/lor, așa că eu trebuie să ofer un cadou și mai scump! Așa că uite aici un compendiu de sfaturi despre cadouri ieftine.

Pe de altă parte, adevărul este că m-am obișnuit să rămîn pe traficul de date mobile pe telefon, chiar și cînd sunt acasă sau la rudele al căror acces la Wi-Fi l-am memorat în aparat sau în locurile publice în care am fost. La început, a fost din cauză că oricum aveam mii de mega de octeți disponibili. De cînd am trecut însă la cartelă pre-paid (ceea ce vă recomand din suflet, nu rămîneți subjugați abonamentelor exagerat de scumpe!), nu-mi mai pasă. Fiecare opțiune aleasă conține milioane de octeți și mai sunt tot felul de promoții și tot felul de oferte suplimentare! Astfel se face că nici acasă nu mai intru pe Wi-Fi decît dacă este necesar să-mi sincronizez nu știu ce aparate sau să mă conectez la TV ș.a.m.d.

Ca un nomad intens ce eram pînă în februarie 2020 (cel puțin trei călătorii în străinătate și măcar o navetă pe lună în țară), eram dependent de traficul de date mobile, pentru că lucram în tren și mă bucuram de un film-două (în funcție de întîrziere).

Ei bine, dragii moșului, aici voiam să ajung: oare celebrul 5G despre care tot vorbim își va supralicita cadoul de viteză către mine? Ideea nu este ce aș putea face eu cu 10 Gbps, ci cum poate fi folosit 5G în domenii precum medicina, transporturile și securitatea informatică.

Am citit la Qualcomm că 5G se va fi amortizat din punct de vedere economic prin 2035, cînd, în lume, pe această tehnologie se va sprijini o gamă largă de industrii, iar valoarea serviciilor și bunurilor tranzacționate prin 5G va fi de aprox. 13,2 miliarde de miliarde de dolari.

Pe de o parte, sunt o mulțime de povești despre modul în care 5G, în timpul testelor, a ajutat tot felul de acțiuni să se desfășoare mai repede (operații chirugicale la distanță etc.). Pe de altă parte, Washington Post (o publicație cu sediul în SUA, o țară a vitezelor mici de trafic mobil) a testat șase telefoane și se pare că redacția n-a simțit că le zburdă traficul de date.

Suntem în pragul anului 2021 și nu știm cu ce ne așteaptă acest an nou ridicol de misterios. Tehnologia ne-a cam salvat în 2020, de ce să nu recunoaștem… Însă mobilitatea s-a limitat la interiorul casei sau al cartierului și cel mult al orașului!

Așa că mă întreb dacă 5G trebuie să se nască în 2021 în lume sau dacă nu mai poate aștepta un pic. El e pregătit, dar noi…

Foto: AR on Unsplash

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.