(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)
Din acest „roman grafic”, am aflat multe lucruri interesante despre specia umană. Într-un stil ușor de înțeles, pe îndelete și cu desene sugestive, cartea reușește să te facă să ții minte cele mai importante noțiuni, poate mai bine decât ar face-o versiunea de tip text. Meritul benzilor desenate este că asociază noțiuni cu desene, făcând astfel mai ușor de memorat ideile. Iar această carte mi-a plăcut pentru că este destul de detaliată pentru noțiunile prezentate, care pot fi considerate complexe de unii.
În cele 245 de pagini, ni se înfățișează apariția omului pe Terra și traseul său cam până în urmă cu 16.000 de ani.
De exemplu știați că au existat șase specii umane acum 50.000 de ani pe planetă, care au trăit în paralel, până când unele dintre ele au început să interacționeze?
- Homo Neanderthalensis: acest om era de găsit prin Europa și vestul Asiei. Era rezistent la clima glaciară și avea grijă de bătrâni și infirmi.
- Homo Erectus: era de găsit peste tot în Asia. Este primul care a folosit focul și a confecționat arme de vânătoare.
- Homo Luzonensis: locuia în Luzon (Filipine). A fost descoperit abia în 2019 și era adaptat la pădurile tropicale.
- Homo Denisovensis: îl puteam găsi în Siberia. A fost identificat doar pe baza unui deget fosilizat. S-a împreunat cu Sapiens și Neanderthalensis.
- Homo Floresiensis: de prin insula Flores (Indonezia). Era o specie pitică și vâna elefanți pitici și șopârle uriașe.
- Homo Sapiens: suntem noi, toți cei care trăim azi pe Terra (și care mergem uneori și în afara planetei). Sunt foarte pricepuți la confecționat tot felul de unelte și obiecte și se cred cei mai deștepți dintre ființe.
Din diverse motive – neadaptare la climă, lupte între ele, accidente planetare – celelalte cinci specii au dispărut și am rămas doar noi, Sapiens.
Povestea omului este spusă în carte în principal de Harari nepoatei sale. El însă aduce în ajutor profesori și specialiști în diverse științe, care fac demonstrații, călătoresc instant peste tot în lume, participă la conferințe științifice și dezbateri publice, arată filme și dau exemple din cărți și tot așa.
Vezi și:
CARTE gratuită de bandă desenată: “Furt: o istorie a muzicii”
Totul este povestit pe un ritm molcom, în așa fel încât să ai timp să digeri fiecare informație, fiecare demonstrație și argument. Cartea este agreabilă deoarece, pe măsură ce întorci foaia, simți că înțelegi mai mult, că acumulezi mai mult. Pe de altă parte, cel puțin eu am simțit nevoia să caut mai multe online în timp ce citeam, mai ales că se face referire la cercetători, lucrări, filme și obiecte care poate că-ți sună necunoscute.
Autorii ne arată cum unele trăsături ale omului au rămas încă de la apariția speciei, cum unele instincte ne determină astăzi să acționăm rapid și uneori irațional, cum am distrus o mulțime de specii de pe Terra doarece nu ne-am gândit niciodată la impactul pe termen lung. Este o carte care pendulează mereu între trecut și prezent și ne oferă unele predicții privind comportamentul nostru pe măsură ce trăim pe acest Pământ.
Recomand cartea atât adulților, cât și copiilor. Ba chiar susțin că este o carte numai bună de citit de către părinți copiilor sau împreună cu aceștia, pentru că toate generațiile vor avea ceva nou de aflat.
Cumpără cartea de la: