CARTE gratuită de bandă desenată: “Furt: o istorie a muzicii”


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

  • Știai că prima tehnologie în muzică a fost notația? Iar inovația a luat amploare după inventarea tiparului.
  • Știai că, în Evul Mediu, biserica a preluat cîntece de pahar și de dragoste și le-a transformat în melodii religioase?
  • Știai că imnul SUA este preluat după un cîntec de tavernă britanic?
  • Știai că, în anii ’50-’70, DJii de la radio erau plătiți cu drept de autor cînd difuzau piese muzicale?

Nici eu nu știam lucrurile astea pînă să citesc “Furt: o istorie a muzicii”. Cartea originală de bandă desenată a fost lansată în luna mai 2019, la Summit-ul Creative Commons, la Lisabona. Imediat ce am început să o citesc, a încolțit în minte ideea de a o traduce. Anul acesta, am profitat de pandemie și de banii oferiți prin Creative Commons Activities Fund și m-am pus pe treabă!

Munca la acest volum a durat cam două luni. Printre provocări se află încercările de a traduce cît mai fidel jocurile de cuvinte, traducerea unor versuri și, la partea grafică, adaptarea cît mai fidelă în română. Mulțumesc Ioanei Văcărescu pentru ajutorul acordat la editarea traducerii! Am lucrat aproape integral online, folosind Canva.com și Google Docs (și doar un pic în Photoshop).

Cartea este acum tradusă, este tipărită și disponibilă digital și te așteaptă să o descoperi! Asemeni originalului, traducerea a fost publicată sub o licență Creative Commons BY-NC-SA, deci poți folosi gratuit cartea, poți construi pe baza ei, dar nu poți scoate profit de pe urma ei.

Împrumut, copyright și tehnologii în muzică

Această bandă desenată înfățișează 2.000 de ani de istorie a muzicii. Pentru cei care cred că mixajele și eșantionarea au început odată cu YouTube sau cu platanele unui DJ, va fi șocant să afle că muzicienii au împrumutat – în mod intens – unul de la altul încă de la inventarea muzicii.

Istoria din această carte curge de la Platon la Blurred Lines și mai departe.

  • Veți citi despre încercările Sfântului Imperiu Roman de a standardiza muzica religioasă folosind prima tehnologie muzicală importantă (notația) și efectul nedorit inevitabil al acelei încercări.
  • Veți citi despre trubaduri și compozitorii bisericești, despre înlocuirea melodiilor (și despre versuri remarcabil de profane), despre schimbarea religiei și a muzicii în acest proces.
  • Veți întâlni diatribe împotriva jazz-ului, cum că ar corupe cultura muzicală, împotriva rock and roll-ului, pentru că depășea limita rasială. Veți afla despre procesele care, în mod surprinzător, au dat modelat rap-ul.
  • Veți citi povestea unor figuri emblematice – de la Händel și Beethoven la Robert Johnson, Chuck Berry, Little Richard, Ray Charles, Public Enemy și povestea Invaziei Britanice.

Pentru a înțelege istoria pe deplin, trebuie să explorăm mai mult – tehnologiile muzicale, de la notație la pupitrul de eșantionare, la estetică, la sistemele de stimulare care i-au plătit pe muzicieni și la lupta de 250 de ani a legislației pentru a asimila muzica, fără să o distrugă în timpul acestui proces.

Aceasta este acea poveste. Cu siguranță, nu este singura istorie a muzicii. Dar este o parte din ea, una fascinantă, fără îndoială. Sperăm să vă placă!

Citește cartea online sau cumpără ediția tipărită

Am creat un mini-site al cărții, unde vei găsi versiunea de citit online, dar tot de acolo poți descărca fișierul PDF sau fișierele JPG cu fiecare pagină (cu bulele goale). De asemenea, poți descărca un fișier de tip text cu întreaga traducere.

Poate cea mai interesantă secțiune online este pagina cu referințele muzicale. În companionul audio, vei găsi piesele muzicale și alte înregistrări la care se face referire în carte. Așa că, în timp ce citești banda desenată, poți asculta muzica respectivă!

Am constatat că o bandă desenată se experimentează cel mai bine în versiunea imprimată, așa că, dacă dorești, poți comanda un exemplar (sau mai multe) imprimat. Conform licenței, nu pot scoate profit de pe urma acestei versiuni, așa că o ofer la prețul de tipărire. Vezi detalii despre cumpărare în mini-site.


Cartea “Furt: o istorie a muzicii” va fi o lectură agreabilă pentru cei interesați de istoria muzicii, de dreptul de autor, de industriile creative. Vei afla lucruri noi, vei învăța, vei fi uimită/ă. Este un volum indicat studenților la Drept sau Muzică, dar și profesorilor, artiștilor și tuturor fanilor benzii desenate.

“Furt: o istorie a muzicii” de James Boyle, Jennifer Jenkins, Keith Aoki, 2020, traducerea: George Hari Popescu, 264 pp.

Citește cartea online sau cumpără volumul de pe site-ul oficial

Citește și:
Translation into Romanian of “Theft! A History of Music”, a successful CAF-funded project


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.