CARTE (+AUDIO) „Anul în care am trăit după Biblie” de A.J. Jacobs


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 8 min)

Niciodată n-am râs atât de mult citind o carte despre religie. Și nu e vorba de blasfemie sau cine știe ce altceva. Dar cum să nu râzi când un tânăr își pune în gând să trăiască un an de zile respectând toate regulile clar enunțate sau deduse din Biblie? Nu doar ideea în sine este rizibilă, ci mai ales modul în care A.J. Jacobs își povestește experiențele. Țineți cont că este același om care a scris o carte despre cum a citit Enciclopedia Britanica integrală! Ca să vă conving de la început, iată un fragment referitor la faptul că nu avea voie să atingă obiectele atinse de soția lui, care se afla la ciclu:

În ceea ce priveşte regula de a nu te aşeza pe un pat impur, respectarea acesteia e un fleac. Julie şi cu mine nu dormim în acelaşi pat. Din cauză că atunci când dorm mă zvârcolesc mai ceva ca peştele pe uscat, Julie a băgat în dormitor două paturi gemene, lipite, ceea ce îmi evocă în mod supărător serialele de la începutul anilor ’60 şi felul în care dormeau părinții mei.

În schimb, să-nu-te-aşezi-pe-scaune-impure, asta chiar că-mi dă bătăi de cap. Cum am ajuns acasă de la serviciu, eram gata-gata să mă trântesc în fotoliul meu ,,oficial”, o piesă de mobilier îmbrăcată în imitație de piele gri, aşezată în sufragerie.

- În locul tău n-aş face chestia asta, spune Julie.
- De ce?
- Fiindcă e impur. M-am așezat pe el.

Julie nici măcar nu-şi ia ochii de la episodul ei din „Lost”.

Aha. Am priceput. E 1 la 1 acum. Încă o deranjează toate aceste reguli referitoare la impuritate. Mă îndrept spre alt fotoliu, unul din plastic negru.

- Vezi că m-am aşezat şi pe ăla, continuă Julie. Şi pe scaunele din bucătărie. Toate. Şi pe canapeaua din birou.

Cum e să respecți biblia cât mai aproape de litera ei, în timp ce locuiești în New York-ul zilelor noastre și ocupația ta este să scrii la revista Esquire? Păi e foarte greu, dar și amuzant! Jacobs a pregătit minuțios acest proiect, începând cu lecturarea Bibliei în zeci de variante, continuând cu conversații cu teologi și profesori, pregătind-o sufletește pe soția lui și anunțându-și prietenii.

Toate fiind aranjate, autorul a purces la treabă: și-a schimbat garderoba, alimentația, obicieiurile zilnice, modul de interacțiune cu oamenii, comportamentul în societate, chiar și unele credințe. El un evreu tânăr nepracticant din SUA, și-a asumat dificila sarcină de a urma trei sferturi din an sfaturile din Vechiul Testament, iar ultima parte a anului a dedicat-o Noului Testament.

Jacobs a învățat să se roage, și-a pus întrebări, a căutat răspunsuri în cărți sau la oamenii pricepuți, s-a minunat de exagerările și ciudățeniile din Cartea Sfântă. A dat zeciuială, s-a înfrânat de la unele pofte, și-a făcut prieteni noi, dar și-a și îndepărtat unii amici de până atunci. Evident, a călătorit în Israel, pentru o experiență completă.

Israel mi-a dat mult de gândit. Partea bună este că înveți să fii umil. Chiar şi din punct de vedere fizic. Vastitatea deşertului te învaţă umilința. Înălțimea Zidului Plângerii te învaţă umilința. Ecoul interior al Bisericii Sfântului Mormânt te învaţă umilința. Şi istoria. Milioanele acelea de pelerini care au mers exact pe aceleaşi drumuri pietruite întrebând exact aceleaşi lucruri – e greu să nu simți că faci parte din ceva mai mare decât tine însuți.

Dar Israelul poate fi şi periculos. Poate să scoată la suprafață fundamentalistul din fiecare. […] Poate hrăni tendința noastră spre fariseism. Mi-am dat seama de asta chiar pe când mergeam cu taxiul de la aeroport spre casă. Mă uitam disprețuitor la trecătorii vorbind la celulare, fără îndoială ca să bârfească şi să poftească la ce are celălalt. Câh. ,,Nu sunt ca ei”, îmi spun. ,,Sunt mult mai biblic decât oamenii aceştia. Decât ratații ăştia profani”. Ceea ce, ştiu, e un mod de a gândi complet nebiblic.

Este greu să judeci Biblia, dar Jacobs a încercat să o abordeze critic. Și-a dat seama că unele lucruri de acolo nu se pot aplica ad litteram, că altele sunt total depășite în societatea modernă, iar altele au fost abandonate prin practica religioasă, dincolo de regulile explicite.

Cartea aceasta este un exemplu al faptului că putem studia religia într-un mod inedit, relaxat, fără încrâncenare și îndoctrinare. Jacobs nu era credincios, dar avea undeva în suflet un colțișor rezervat unui Dumnezeu pe care nu și-l apropriase. Spre finalul cărții, odată cu concluziile, el constată că s-a schimbat și că, per total, această experiență l-a ajutat. Evident că a ieșit din acest experiment un om nou, mai deschis, mai analitic, mai învățat.

Ziua 239. Încerc să mă las dominat de compasiune, pe cât îmi stă în putință. De multe ori, asta cere energie şi organizare – mersul la cantina pentru săraci, de pildă.

Dar astăzi, Dumnezeu sau soarta mi-a oferit o ocazie de aur de 24 de carate: o doamnă în vârstă mi-a cerut să o ajut să treacă strada. Niciodată în cei 38 de ani pe care-i am nu mi-a cerut vreo doamnă în vârstă să o ajut să traverseze. Nu credeam că astfel de lucruri se mai întâmplă. Mă gândeam că e doar o expresie, precum ,,Paştele cailor”.

Însă după masa de prânz, în față la Jewish Theological Seminary, unde m-am întâlnit cu un prieten, o doamnă plăcută de vreo 80 de ani mi-a spus cu voce blândă că îi este teamă să traverseze cele şase benzi ale bulevardului Broadway – n-aş putea să o ajut?

Cum să nu, bucuros. De fapt, extaziat e cuvântul. Mă ia de braț – departe de mine gândul să-mi mai fac griji s-o ating din cauza interdicţiei biblice – şi începem să traversăm, eu cu mâna dreaptă ridicată solemn ca să opresc circulația, ceea ce e perfect inutil, de vreme ce pentru maşini e roşu la semafor. Situația mă face așa de fericit că mai merg cu ea vreo 10 metri, ceea ce, destul de ciudat, nu i se pare deloc dubios.

Recomand cartea tuturor celor care abordează religia fără pasiuni mistuitoare, ci cu sufletul deschis. Este un volum indicat atât celor care sunt religioși practicanți, cât și tuturor celor interesați să descifreze Biblia, dincolo de lecturarea ei ritualică din biserică.

„Anul în care am trăit după Biblie” de A.J. Jacobs, 2012, Editura Philobia, 472 pp.

Cumpără cartea de la:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.