(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)
Evident, n-am plecat de la prima zi de Webstock (7 octombrie) cu răspunsul la această întrebare, dar am detectat un oarecare scepticism la vorbitori privind rezistența instrumentelor și tehnicilor social media la realitățile din prezent.
Am ajuns mai devreme, ca să trec prin anevoioasa procedură a verificării „certificatului verde”, așa că am avut timp să observ atmosfera de conferință de pandemie. Dacă pe vremuri holul acela era plin, acum erau două fire de oameni. Nu mai erau interacțiunile de pe timpuri: când erai în mulțime, era imposibil să nu întâlnești pe cineva cunoscut, dar acum, mai greu. În plus, publicul a fost acceptat pe fiecare dintre zile, deci aveai de ales între 7 sau 8 octombrie.
O altă schimbare a fost că unele prezentări s-au făcut live prin aplicații audio/video, iar altele erau înregistrate și au fost pur și simplu proiectate pe ecranul mare.
Iată sinteza video a primei zile de conferință:
Ziua a început cu Marius Moga, cel care a și spus că dimineața este momentul lui favorit al zilei. În dialog cu Laura Barbu (Vodafone), artistul/compozitorul/producătorul a vorbit despre proiectul HitPlay și a evidențiat curajul și talentul concurenților, caracteristici pe care le-a pus pe seama generației.
A urmat Carla’s Dreams, în dialog cu Cristina Bazavan (Urban.ro), pe subiectul modului în care poți cuceri publicul tânăr de astăzi. Cântărețul machiat a vorbit, cu mari dificultăți de limba română, despre provocările societății de astăzi pentru noile generații, parenting și cât de mult trebuie să muncești pentru a ajunge cunoscut. Andrei Țăruș a făcut previziunea că rețelele sociale vor ajunge la un moment dat la saturație și „vor exploda”.
Tot cu Cristina Bazavan a stat de vorbă actorul Adrian Nartea, cunoscut din serialul „Vlad”. El a explicat cum ne proiectăm în social media o altă personalitate, care de multe ori intră în conflict cu cea reală. Această transfigurare poate fi o problemă pentru persoanele care ne cunosc, deoarece nu mereu imaginea proiectată coincide cu cea socială.
Al treilea interlocutor al Cristinei Bazavan a fost și cel mai zgomotos. Sub aparența unei energii debordante, Horia Brenciu a încercat să anime puținul public din sală. Cântărețul a vorbit despre cum și-a schimbat de mai multe ori cariera în viață, cum a profitat de ocaziile profesionale ivite și i-a sfătuit pe tinerii de astăzi să încerce din toate puterile să facă foarte bine orice fac, în funcție de domeniul fiecăruia.
Într-o înregistrare a unei conversații cu jurnalista Cristina Stănciulescu, Paul Olteanu (Mindarchitect.ro) a mărturisit cum a reușit să facă din neuroștiință un proiect de succes, concretizat într-un site și un podcast.
Ioana Mârzac-Sigarteu (Samsung) a dat câteva sfaturi despre cum să creezi și să administrezi, dar și cum să promovezi un magazin online în social media, cu aplicație la magazinul Samsung de pe Instagram.
Valentin Suciu (Jazz Communication) a început prezentarea cu o întrebare aproape retorică: „Când a fost ultima oară când v-ați început ziua fericiți cu ceea ce faceți?”. Pe de altă parte, el a subliniat că oamenii din ziua de azi nu-și pun în plan să vadă reclame pe parcursul unei zile, așa că publicitatea modernă trebuie să se muleze pe nevoile lor.
Laura Ionescu (copywriter, scriitoare) a avut de vorbit despre feedback și rolul lui în stimularea procesului creativ. Însă a vorbit și despre luna de conștientizare a cancerului la sân și despre recenta sa carte devenită brusc bestseller, „Nu te găsesc pe nicăieri”. Laura a dezvăluit că pregătește deja al doilea tiraj și pe coperta a patra vor fi câteva recenzii culese de la Goodreads, ca exemplu de fructificare a feedback-ului de la „clienți”.
Povestea lui Mircea Meșter despre cum a început proiectul Autocritica.ro este o bună practică foarte utilă celor care se gândesc să dezvolte publicații online. Cu gândul să creeze un site „cu mașini, pentru oameni”, Mircea și echipa și-au stabilit un cod de scriitură și deontologic curat, fără interferențe din partea companiilor producătoare de automobile.
Foarte interesantă a fost discuția dintre Dan Dinu și Cristian China Birta despre proiectul „România sălbatică”, mai ales pentru cei care au văzut deja filmul. Dan a explicat cum a fost construit acest proiect în zece ani, cum a fost compusă și înregistrată muzica originală în numai trei luni, dar și cum a reușit să prindă scene unice în natură și cum încălzea pe piele acumulatorii dronei în vârful munților.
Dorin Chirca de la Ministerul Apărării Naționale a dezvăluit câteva mici „secrete” care au dus la popularitatea paginii de Facebook a ministerul, mai ales în campania de vaccinare din țara noastră.
În final, Ronni Abergel, fondator și director la Human Library Organization a povestit despre cum a luat naștere acest proiect și ce rol are el în societatea divizată de astăzi.
În a doua zi a conferinței, după prezentări a avut loc decernarea premiilor Webstock. Găsiți înregistrarea ceremoniei pe site-ul oficial.