FILM Încordarea din The Pirate Bay: „TPB AFK” 5


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

„TPB AFK” este abrevierea de la „The Pirate Bay: Away from Keyboard”. Cei care au ceva experiență pe messenger își aduc aminte că AFK însemna că interlocutorul nu este la tastatură în acel moment, deci răspunsul urmează să întîrzie. Pentru fondatorii rețelei de file-sharing The Pirate Bay, AFK înseamnă în viața reală.

Celor trei suedezi bravi nu le place mai cunoscutul IRL (In Real Life), pentru că ei cred că Internetul este real, face parte din viața pe care o trăim, nu este o simulare, nu este o realitate virtuală. În cadrul audierilor, acest aspect este subliniat de către Peter Sunde, ceea ce demonstrează importanța pe care o are Internetul pentru acești tineri care au revoluționat rețeaua.

Personalitățile celor trei ies în evidență și asta face din acest film să fie mai mult decît un documentar și să capete calități artistice: Peter e pragmaticul și un lider informal, Fredrik este cel cu capul în nori, impulsiv mai ales cînd bea un număr de beri, Gottfrid e visătorul care poate vedea cod oriunde pășește.

  

Documentarul a început să fie filmat în 2008, a fost încheiat în 2012 și a fost lansat în 8 februarie 2013. Evident, îl puteți găsi online peste tot, este distribuit sub licență Creative Commons (deci îl puteți descărca și distribui legal). Filmul combină înregistrări video oficiale ale autorităților suedeze și filmări cu protagoniștii. M-au impresionat relațiile relaxate dintre judecător și cei trei și în general politețea care domină confruntările de idei dintre cei implicați. Totul este suedez în film, inclusiv perfecta limbă engleză vorbită de „actori”. Fanii file-sharing-ului susțin acest film cu toate forțele, demonstrînd astfel că sunt adepții ideologiei sugerate în documentar (filmul are deja peste 8 puncte la IMDB).

Și ca să vă dați seama că este un film făcut de nordici, iată: realizatorii au cerut prin Kickstarter 25.000 de dolari pentru a angaja un editor și au strîns peste 50.000 de dolari în trei zile. În plus, statul suedez le-a mai dat vreo 30.000 de dolari.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=eTOKXCEwo_8

Este un documentar care celebrează Internetul liber și care propovăduiește o nouă gîndire în domeniul dreptului de autor, una adaptată noilor realități tehnologice, în care schemele de business să fie reformulate, fără a ignora și fără a renunța la respectul față de creatori.

Dincolo de implicațiile politice și de sprijinul Partidului Piraților, filmul trebuie văzut de toate generațiile care au lucrat și care lucrează pe Internet și mai ales de către reprezentanții marilor companii, ale mastodonților financiari care se țin cu dinții de vechea rețetă a profiturilor uriașe din industria de entertainment.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 gânduri despre “FILM Încordarea din The Pirate Bay: „TPB AFK”