Shattered Glass sau mărirea şi decăderea unui jurnalist 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 1 min)

Am văzut de curînd filmul „Shattered Glass”, un film bun de proiectat studenţilor de la Jurnalism, chiar din prima zi de şcoală. Este povestea jurnalistului Stephen Glass de la publicaţia The New Republic, care alunecă pe o pantă fără oprire din momentul în care se descoperă că a inventat o mare parte din articolele sale. Articolul care a pornit totul a fost „Hack Heaven”, iar neconcordanţele dintre text şi realitate au fost descoperite de Adam Penenberg de la Forbes Digital.

Sigur, jurnalistul a fost dat afară, dar a scris o carte despre acest caz, „The Fabulist”, în care vorbeşte despre… un jurnalist care-şi inventează articolele!

Văzînd cît de mare tam-tam au făcut jurnaliştii americani pornind de la acest caz, m-am înspăimîntat, pentru că mi-am dat seama că niciodată în România breasla jurnaliştilor nu se va revolta aşa de tare şi nu va lua o poziţie fermă împotriva ziariştilor cu imaginaţia bogată.

Se discută de multe ori cum sunt plagiate articole şi inventate personaje şi situaţii, dar nu se iau măsuri. Cea mai importantă măsură ar fi adoptarea, de către breaslă, a unui Cod al presei, care să stipuleze clar care sunt responsabilităţile jurnalistului şi, mai ales, cum se intră şi cum se iese din profesie.

Dar nu este singurul domeniu din România în care profesionalismul este departe de practicanţii profesiei respective.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “Shattered Glass sau mărirea şi decăderea unui jurnalist